Binnenkort vergunning voor deeltweewielers

BARENDRECHT – Het invoeren van een vergunning voor deeltweewielers is één van de veranderingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
De gemeenteraad stemt op 20 december over de aanpassing van de APV. De meeste aanpassingen zijn nodig om te voldoen aan de nieuwe omgevingswet. Typisch Barendrechts is de invoering van een vergunningstelsel voor deeltweewielers.
Volgens wethouder Dirk Vermaat (EVB) zijn er momenteel geen aanbieders van deelscooters meer actief in Barendrecht. Maar er wordt gesproken met een bedrijf dat hier actief wil worden. Door de verandering in de APV kan de gemeente plaatsen aanwijzen waar de scooters geparkeerd mogen worden.
Arjan Stolk (SGP/CU) vroeg de wethouder of dit ook geldt voor elektrische steps. De meeste elektrische steps zijn niet goedgekeurd en mogen dus de weg niet op. Het is aan de politie om daar tegen op te treden, constateerde de wethouder. De goedgekeurde steps vallen onder de zelfde voorwaarden als de scooters.
Festivals
EVB werkt aan een voorstel (amendement) om een verbod op wegwerpplastic op festivals in de APV op te nemen. In 2024 komt er een landelijk verbod, maar EVB wil daar niet op wachten.
In een eerste reactie zei burgemeester Veldhuijzen dat zoiets beter geregeld kan worden in de vergunning, dan in de APV. Bovendien mogen in de APV geen artikelen staan die al in de wet worden geregeld.

Honden
EVB overweegt ook met twee amendementen te komen om overlast door honden tegen te gaan. Het ene voorstel verduidelijkt een al bestaand verbod op loslopende honden binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom op de weg. Honden mogen ook niet meer aangelijnd op speelplaatsen komen. Cees Schaap (VVD) en Petra de Kam (CDA) vonden dat laatste te vergaan.
Het tweede honden-amendement van EVB moet het de burgemeester mogelijk maken om op te treden tegen hinderlijke en gevaarlijke honden. In een eerste reactie zei burgemeester Veldhuijzen dat de gedetailleerde bepalingen in het EVB-voorstel hem juist minder vrijheid geven om op te treden.
De EVB-fractie beslist binnenkort of de amendementen op 20 december worden ingediend.