Dik Buitenhuis en Annelies Bezemer zijn blij dat het feest weer door kan gaan.
Dik Buitenhuis en Annelies Bezemer zijn blij dat het feest weer door kan gaan. Foto:

Twaalfde WinterFeest is anders dan vorige jaren

Het WinterFeest wordt dit jaar voor de twaalfde maal gehouden. Annelies Bezemer en Dik Buitenhuis vertellen waarom deze editie anders is dan de vorige elf afleveringen.

Dik Buitenhuis is er al sinds het eerste WinterFeest bij. Hij is lid van de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht. “We begonnen in 2010 toen de Oude Dorpskern beschermd dorpsgezicht was geworden. Het was toen nog klein, maar al wel met de Dorpskerk en de harmonie. In de volgende jaren is het uitgebreid.”
Annelies Bezemer is bestuurslid van Harmonievereniging Barendrecht. Het wordt voor haar het eerste echte WinterFeest. “De vorige keer was ik er wel bij betrokken. Alles was al geregeld. Maar helaas zaten we toen weer in een lockdown.”

De organisatie van het WinterFeest heeft dit jaar voor gekozen voor een compacte opzet. Na corona is het aantal vrijwilligers kleiner geworden. Bovendien zijn de veiligheidsregels strenge geworden. “Toen we dat hoorden zakte de moed ons in de schoenen”, geeft Annelies toe. Door inzet van de vrijwilligers en dankzij begripvolle medewerking van de gemeente kon er toch worden voldaan aan de eisen van de vergunning.
Het WinterFeest wordt grotendeels gehouden op het terrein van de Dorpskerk en in de kerk zelf. De compacte opzet moet zorgen voor meer gezelligheid. Bovendien is zo het krijgen van een vergunning eenvoudiger. De kerk zet de deuren weer open voor de carolsingers en orkesten van de harmonie.

Dik Buitenhuis en Annelies Bezemer zijn blij dat het feest weer door kan gaan. “Het ZomerFeest en het WinterFeest dragen bij aan de kwaliteit van leven in het dorp”, legt Dik Buitenhuis uit.
Annelies Bezemer vindt het belangrijk dat orkesten van de harmonie, maar ook de Carolsingers Kids Bizz kunnen meedoen aan de dag. "Want Barendrechtse verenigingen moeten zich kunnen laten zien.” Ze heeft de indruk dat het feest nog niet door iedereen is ontdekt. "Veel nieuwe inwoners weten helemaal niet dat Barendrecht zo'n leuk oud centrum heeft.”

Bezoekers van het WinterFeest kunnen Dik en Annelies daar zaterdag tegenkomen. Dik omschrijft zijn taak als ‘logistiek'. Hij zorgt ervoor dat de hekken op de juiste plaats staan en dat de kleedkamer voor de orkesten tijdig open gaat. Annelies Bezemer staat in de kraam van de organisatie. "Daar verkopen we de strippenkaarten voor de kinderactiviteiten.”
Hebben ze nog een tip voor de bezoekers? Annelies: "Ouders met kinderen kunnen twee keer komen. 's Middags met de kinderen en 's avonds om zonder kinderen naar optredens te kijken.”
Dik: "In de Dorpskerk is 's middags een concert met carols. En voor kinderen rijdt er een treintje en is er een draaimolen.”