Een beeld uit de film.
Een beeld uit de film. Foto:

Film over arrenslee spektakel in 1942

BARENDRECHT - Het was een zeer barre winter, met tot 20 graden vorst en er viel zo veel sneeuw dat het Polygoon bioscoopjournaal een reportage maakte. Het is dezelfde winter die de aanval het Duitse leger in Rusland heeft doen vastlopen.
Maar rond Barendrecht is er echter geen sprake van kommer en kwel. Er kan dan wel niet meer op het land gewerkt worden, maar is er is nú tijd voor de arrenslee. Er worden nu sledetochten georganiseerd. De luxe paarden worden van stal gehaald en opgetuigd met het speciale bellentuig voor de slee gespannen.
Ook voor tuinder Bas Leenheer van de Dorpsstraat Oost, is door de strenge vorst het werk stil gevallen en heeft hij tijd voor zijn gezin en zijn filmcamera. De sloot voor zijn huis is dichtgevroren en dat geeft hem een mooi onderwerp om zijn kinderen te filmen. Ook een sledetocht met tientallen sleden en een bezoek aan 'Het wapen van Rijsoord' filmt hij.
In Barendrecht komt de ijsclub Nooitgedacht in actie. Die organiseert op 4 februari een wedstrijd ringsteken met arrensleden in de Dorpsstraat. Ruiterclub Mazeppa houdt op 9 februari nogmaals een ringrijderij.
Bas Leenheer maakte daar mooie opnamen van die via zijn kleindochter Margreet Splinter, bij Bas Romeijn terecht kwamen. Ze zijn nu te zien op:
basromeijnfilms.blogspot.com