Afbeelding
Foto:

Alleen maar niet eenzaam

‘’Goedemiddag, uw paspoort alstublieft.’’ Voor enkele seconden rusten zijn ogen op mijn foto. Een goedkeurende knik volgt. Naast mij wordt bedrukt een rijbewijs tevoorschijn gehaald. Of meneer weet dat dit niet is toegestaan. Dat alleen een paspoort of ID-kaart wordt geaccepteerd. Ja, och ja. Hij weet het. Maar ja. Vergeten. En daarmee is alles gezegd. De reis wordt hervat. En zo vertrekt de Deense grenswachter naar de volgende coupé. Meneer komt bij van zijn waarschuwingen. En ik zit en wacht. Ik luister naar de gesprekken van medereizigers. Ik kijk naar het voorbijrazende landschap. En langzaamaan dringt het tot mij door dat ik alleen op reis ben richting Kopenhagen.

Een solotrip.  Alleen reizen. Deel uitmaken van de ’solo travellers’. Het is nieuw.

Maar ook een doel. Een doel van dit tussenjaar. Om mezelf beter te leren kennen en nieuwe mensen te ontmoeten. Om volledige verantwoordelijkheid en volledige vrijheid te ervaren. Om open te staan voor m’n omgeving. Om te ervaren hoe het is om volkomen alleen te zijn.

En alleen ben ik geweest. Ik heb gedwaald door de straten van Kopenhagen. Alleen met de rode, blauwe en gele huizen. Alleen ontbeten, een boek gelezen en de geur van verse koffie geroken. Bij de bakker was ik alleen. In het park, waar de laatste zonnestralen van die dag een gouden gloed achterlieten, waar de vogels kwetterden en ik de winterse kou op mijn gezicht voelde, ook daar was ik alleen.

Na terugkomst kreeg ik de vraag of het niet eenzaam was geweest. Zo alleen. En mijn antwoord is simpel:

Nee.

Nee. Het is niet zielig. Nee. Je verveelt je niet. En nee. Het is niet eenzaam.

Dit betekent niet dat ik voortaan altijd alleen zal reizen. Maar tweepersoonskamers kunnen ook voor één persoon zijn. Hetzelfde geldt voor tweepersoonstafels in restaurants en tweezits in treinen. Het kan ook alleen.


PCOB start nieuw jaar

BARENDRECHT – Ouderenbond PCOB houdt op dinsdag 10 januari ’s middags haar nieuwjaarsreceptie in zaal de Ontmoeting, naast de Dorpskerk.