Spruiten oogsten in de winter.
Spruiten oogsten in de winter. Foto:

Bibliotheek aan Huis in Carnisselande

BARENDRECHT - Bibliotheek aan Huis is een gratis haal- en brengservice van de Bibliotheek Aanzet, voor alle leden met een ‘Compleet’ abonnement.
Deze dienst wordt aangeboden door enkele bibliotheekvestigingen, waaronder de Bibliotheek Barendrecht Carnisselande. De bibliotheek zal dan naar mensen die in deze wijken wonen of fysiek niet (meer) in staat om naar de vestiging te komen, toe komen.
Na aanmelding komt een vrijwilliger thuis op bezoek voor een eerste kennismaking: Welke genres zijn favoriet? Zijn er speciale wensen? Vervolgens gaat de vrijwilliger één keer in de drie tot vier weken naar de bibliotheek om boeken te lenen. Deze worden thuisbezorgd door de vrijwilliger en na het lezen ook weer ingeleverd bij de bibliotheek.
Aanmelden via barendrecht@debibliotheekaanzet.nl of tel 088 – 2425072.

Mensen die gebruik willen maken van de Bibliotheek aan Huis, maar nog geen lid zijn, kunnen zich ter plekke inschrijven voor een ‘Compleet’ abonnement. De vrijwilliger van de bieb neemt bij het eerste huisbezoek een inschrijfformulier mee.


Historische films over Barendrecht

BARENDRECHT – Op de website van Bas Romeijn is een schat aan filmbeelden te vinden over Barendrecht en de regio.

Filmmateriaal wordt meestal ondergebracht in een regionaal archief waar je terplekke de films kan bekijken of, als het toevallig al gedigitaliseerd is, kan je tegen betaling een kopie krijgen om die dan thuis te bekijken. “Want, deze archieven mogen niet alles op internet publiceren omdat zij volgens de auteurswet er geen auteursrecht over hebben. Het auteursrecht berust tot 70 jaar na zijn dood van de maker, bij de maker of zijn erfgenamen”, legt Bas Romeijn uit.

Voor Barendrechtse onderwerpen kan iedereen gratis terecht bij het filmblog dat opgezet is door Bas Romeijn. Al vele jaren verzamelt hij erfgoed in de vorm van oude particuliere filmopnamen over historische- of culturele onderwerpen over de regio Barendrecht en Rotterdam. Dat doet hij als particulier en zonder subsidies. 

Het filmmateriaal laat Bas Romeijn digitaliseren waarna hij het restaureert, afmonteert en de stomme films van commentaar voorziet waardoor er kleine documentaires ontstaan. Daardoor is hij van deze films de maker en auteur. Voor het auteursrecht heeft hij echter gekozen voor een niet commerciële vorm. Daardoor blijft hij de eigenaar en mag iedereen toch zijn films en beelden uit de films vrij bekijken en, mits mét bronvermelding en onbewerkt, overnemen, insluiten en verspreiden.

Inmiddels omvat zijn vrij toegankelijke collectie 275 films waarvan er 105 met het label ‘Barendrecht’.

Tuinbouw

Het laatst toegevoegde filmpje, dat het mooie getal 275 volmaakte, is de film ‘1939 Tuinbouw in Barendrecht’. Een film op basis van opnamen van tuinder Bas Leenheer die woonde in het huis Den Bolder aan de Dorpsstraat-Oost. Die opnamen kreeg hij van zijn kleindochter Margreet Splinter.
Het land dat Bas Leenheer bewerkte omvatte een groot deel van de huidige woonwijk Buitenoord. Het was de tijd dat de teelt van aardbeien en spruiten de overhand had, maar Bas teelde ook rabarber, had fruitbomen en teelde druiven en perziken in kassen.

basromeijnfilms.blogspot.com