INGEZONDEN

Voedselbank in 2022

"Het was een druk en zinvol jaar voor de Voedselbank, ook voor vrijwilligers en bestuur. Veel gekregen, veel gegeven. Het bestuur is trots op de vijftig vrijwilligers die al het werk verzet hebben. Dankbaar dat de klanten elke week ruimschoots konden meenemen aan groente, fruit, brood en zo veel meer. Ze waren er blij mee. Veel dank dus ook aan de vele bedrijven die ruimhartig zoveel beschikbaar stellen, soms zo veel dat er gedeeld kon worden met voedselbanken in de regio.

Meer klanten
In het najaar is het aantal klanten met de helft toegenomen, van zeventig naar honderdtien. De redenen laten zich raden. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven geweest waardoor de hulp gelijk kon blijven. Zo worden wekelijks kratten vol met 'product van de maand' opgehaald bij de plaatselijke kerken. Ook vanuit het bedrijfsleven werd veel hulp geboden. En we werden verrast dat zeker honderd mensen hun energietoeslag doneerden aan de Voedselbank.
Het Armoedefonds gaf ook dit jaar weer pasjes voor schoolspullen. En dat fonds geeft ook maandverband en tampons; de gemeente Barendrecht ondersteunt dat met een subsidie.

Nieuwe bus
Hoe lang mag je nog met een dieselbusje de stad in? De landelijke organisatie van de voedselbanken bleek bereid om de helft van een nieuwe elektrische bus te betalen. Daar is ook door onze Voedselbank dankbaar gebruik van gemaakt en de gemeente Barendrecht regelt dat een laadpaal op eigen terrein wordt aangelegd. Een vrijwilliger mag hem installeren en de keuring zal ook gratis zijn. We zijn er erg blij mee.
Elk jaar weer zijn er bedrijven en kerken, clubs en particulieren die met een plan komen om iets extra's te doen rond Kerst. Om stil van te worden. Mooie Sinterklaascadeaus voor de kinderen. Extra lekkers met Kerst. En na de jaarwisseling voor alle klanten een kreditkaart om te besteden bij de Jumbo, gesponsord door de Centrale Diaconie van de Protestantse Gemeente, 6000 euro. Ook de andere kerken weten ons te vinden met goede gaven. En daarnaast zoveel bedrijven en particulieren die niet met name genoemd willen worden, maar wel regelmatig bijdragen. We kijken terug op een bijzonder jaar en zien met vertrouwen het nieuwe jaar tegemoet. www.
voedselbankbarendrecht.nl"
Ingrid Filius, secretaris voedselbank Barendrecht