Nieuw onderzoek naar parkeergarage

BARENDRECHT – Er wordt opnieuw onderzoek gedaan naar de scheuren in de parkeergarage aan het Havenhoofd.

In november 2020 is een deel van de bestrating op het plein verzakt. Ook werden toen scheuren ontdekt in de betonbalken van de parkeergarage die onder het plein is aangelegd. De weekmarkt werd daarom uit voorzorg verplaatst naar de rand van het plein.

Een ingeschakeld adviesbureau kwam tot de conclusie dat de markt zonder gevaar bovenop de parkeergarage kan staan. De scheuren in het beton zijn niet ontstaan door overbelasting, maar door ‘verhinderde krimp- en temperatuursvervorming’. Het bureau adviseerde al in september 2021 om nader onderzoek te laten doen naar een eventuele wapeningsbreuk in de scheuren. Dan kan de veiligheid van de constructie beter worden beoordeeld.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Veldhuijzen dat er nog geen vervolgactie is ondernomen door de ‘onduidelijke eigendomskwestie’ van de parkeergarage en het plein. De garage hoort bij de woningen, het plein daar bovenop is van de gemeente. 

De burgemeester sluit niet uit dat er ‘op termijn een potentieel veiligheidsrisico ontstaat’. Daarom heeft het college een adviesbureau de opdracht gegeven voor het doen van een vervolgonderzoek naar de constructieve gebreken en de herstelmogelijkheden. Dit onderzoek wordt eind februari afgerond. Er wordt ook onderzocht voor wiens rekening de schade komt en wie verantwoordelijk is voort eventueel herstel.