Merel Donia: 'Je mag best een boek lezen en denken ‘Dit vind ik helemaal niks’.
Merel Donia: 'Je mag best een boek lezen en denken ‘Dit vind ik helemaal niks’. Foto:

‘Lezen weer van de mensen zelf maken’

JONGEREN EN LEZEN
door Alondra Mauricio  

BARENDRECHT – Verandert de manier waarop jongeren lezen? Deze week vragen we dat aan Merel Donia van bibliotheek Carnisselande. 

Veel jongeren gaan naar de bibliotheek om te studeren, vertelt Merel. Ze zijn dan vooral op zoek naar een plek om te werken. Ze zitten dan vaak in groepen aan tafels, alleen aan de werkplek of aan de bar. 

“Ik denk we dat het goed is dat we veel origineel Nederlandstalig lezen, omdat we daarmee goed kunnen zien wat nou precies de Nederlandse cultuur is”, zegt Merel. 

Boek-Tok

Op sociale media informeren veel jongeren zich via Boek-Tok over het aanbod aan boeken. Wat denkt Merel daarvan?

“Ik denk dat we een nieuwe manier hebben gevonden om mensen enthousiast te maken voor boeken. Het heeft er natuurlijk ook heel erg mee te maken dat boeken er steeds mooier uitzien. 

Of dat iemand er een mooi filmpje over maakt. En als er een televisie-versie van is gemaakt, dan gaan de boeken heel snel.”  

Stimuleren

Op school krijgen kinderen vaak een leeslijst of in ieder geval een kader om zich aan te houden bij het kiezen van boeken. Wat voor invloed heeft dat?

Merel: “Het is een beetje demotiverend, dat lezen voor school. Wat wij hier bij de bibliotheek proberen te doen, is lezen weer van de mensen zelf maken.”
“We raden boeken aan die leuk zijn, terwijl ze op de middelbare school boeken willen die aan een bepaalde standaard voldoen. En dat zijn niet altijd dezelfde boeken.”
Merel merkt dat jongeren op school boeken moeten lezen die niet gaan over thema’s waar ze zich in kunnen herkennen.

Hoe kunnen jongeren het beste beginnen met lezen? “Ik raad beginners aan om eerst uit te zoeken wat je leuk vindt. Het is geen schande om te beginnen met een paar dunnen boekjes. En dan bijvoorbeeld de website van de bibliotheek te gebruiken om te kijken wat erop lijkt.”
“Het is goed dat je van jezelf weet, ‘Dat zijn de boeken die ik leuk vind, dit is wat ik niet leuk vind’. Er zijn veel jongeren die dat helemaal niet weten. Dat is wat we proberen in een bieb. Je mag best een boek lezen en denken ‘Dit vind ik helemaal niks’. Dan leg je het weer weg, dat is ook prima. Dat moeten ze op school nog meer accepteren denk ik.”  

De bibliotheek

In de bibliotheek is een hoek ingericht voor jongeren. "Dat werkt wel, vooral omdat het een beetje uit het zicht is. We willen een plek creëren waar je een beetje persoonlijke ruimte hebt. Daar staat nu een bankje en een werkplek. We hebben ook alle boeken voor jongeren daar gezet”, zeg Merel tijdens de rondleiding door de bibliotheek.
"We hebben hier nu een prikbord waar we dingen op willen hangen die relevant zijn voor jongeren. We merken dat het werkt. De jongeren die echt willen lezen komen hier. En de rest komen vooral voor de studieplekken.”
Bij de bibliotheek kunnen jongeren ook e-books en luisterboeken lenen. Jongeren tot 18 jaar zijn gratis lid. Voor wie ouder is dan 18, is er een welkomst abonnement.

Merel heeft Nederlands gestudeerd en heeft een Master Modern Literatuur gehaald. Ze deed daarvoor een koksopleiding. Ze is sinds twee jaar programmacoördinator bij de bibliotheek aan het Middeldijkerplein.
"In de literatuurwereld denken mensen dat we minder lezen, maar in de wereld van de boekenwetenschap weten mensen dat we eigenlijk meer lezen, we lezen alleen anders”, weet Merel.

Wat leest Merel zelf?


“Ik lees meestal moderne literatuur. Ik vind het ook leuk om af en toe een triller of een young adult boek te lezen.”
Merel is zeker een ‘stemming lezer’ en heeft per seizoen wel een andere leessmaak. “In de zomer vind ik leuk om een makkelijk boek op het strand te lezen of zo. In de winter ga ik lekker op de bank zitten en iets lezen waar ik helemaal ingezogen word. In de tussentijd wil ik wel mijn brein aan het werk zetten. Ik ben nu zelf  ‘De verloren berg’ van Lieke Kezer en 'De hemel verslinden’ van Paolo Giordano aan het lezen.”

Reageren

Wie wil reageren over dit thema, kan een reactie sturen naar redactiebarendrecht@
barlokalemedia.nl.