Leo van Gelder bij de Middeldijk, die in 1953 Barendrecht behoedde voor een overstroming.
Leo van Gelder bij de Middeldijk, die in 1953 Barendrecht behoedde voor een overstroming. Foto:

Leo van Gelder gaat weer op campagne

BARENDRECHT – Met 22 jaar ervaring in het besturen van een waterschap wil Leo van Gelder (CDA) op 15 maart met voorkeurstemmen gekozen worden in het algemeen bestuur van Waterschap Hollandse Delta.

Eigenlijk is Leo van Gelder altijd bezig met water. Hij woont langs de Middeldijk, de dijk die Barendrecht in 1953 behoedde voor een overstroming. Als docent aan de Hogeschool Rotterdam laat hij studenten oplossingen ontwikkelen voor de zeespiegelstijging.
Leo van Gelder kent drie waterschappen van binnenuit. Hij werd 26 jaar geleden gekozen in het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Schieland. Van Gelder woonde toen nog in Rotterdam. Na zijn verhuizing naar Barendrecht werd hij gekozen in het bestuur van het toenmalige waterschap IJsselmonde. Dat fuseerde tot Hollandse Delta. Zowel in IJsselmonde als in Hollandse Delta was Van Gelder enige jaren heemraad. Die functie is te vergelijken met wethouder bij een gemeente.

De afgelopen vier jaar moest de Barendrechter vanaf de zijlijn toekijken. Hij heeft zich nu weer beschikbaar gesteld voor het CDA. Hij is als zevende op de lijst geplaatst. Alleen met voorkeurstemmen kan het lukken om een zetel te veroveren.

“Ik geef het nog niet op”, zegt hij beslist. Vooral de stijging van de zeespiegel houdt hem bezig. Het zou nodig kunnen worden om de Waterweg van sluizen te voorzien om het zeewater buiten te houden. Een schrikbeeld voor de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf. “Als ik daar met mijn studenten over praat en ze gaan zoeken naar oplossingen, dan worden ze steeds enthousiaster. Ik heb de afgelopen jaren dertig studenten op hoogwaterveiligheid laten afstuderen.”
Hij toont een grote poster met daarop het plan voor sluizen bij Hoek van Holland. Zijn studenten werken dat uit. “Ik hoop niet dat de plannen moeten worden uitgevoerd, Maar als de ijskappen nog kleiner worden en de gletsjers smelten, dan wordt de toestand wel steeds dreigender.”
Dat nadenken over de stijgende zeespiegel is geen luxe, beseft Van Gelder. “Op 31 januari is het zeventig jaar geleden dat de Watersnood plaatsvond. Toen ik heemraad was, reed ik op die dag altijd naar Stellendam voor de herdenking. Je beseft dan dat een dijk van levensbelang is.”
Het stijgen van de zeespiegel heeft alles te maken met het milieu. Daarom wil Leo van Gelder zich ook inzetten voor meer biodiversiteit. Als heemraad heeft hij kruidenrijke mengsels laten strooien op dijken in de Hoeksche Waard.

De komende weken gaat Leo van Gelder campagne voeren om weer gekozen te worden in het algemeen bestuur van het waterschap. Wil hij nog een keer heemraad worden? "Als de mogelijkheid zich voordoet, zeker.”