Jeroen van Galen: 'Sommige verenigingen hebben geen plaats voor deze doelgroep'.
Jeroen van Galen: 'Sommige verenigingen hebben geen plaats voor deze doelgroep'. Foto:

Jeroen wil alle kinderen laten sporten

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Met de Jeugd Sport Fabriek heeft Barendrecht een sportschool voor kinderen die wat meer aandacht verdienen.

De nieuwe sportschool is een initiatief van Jeroen van Galen. De 25-jarige Barendrechter onderneemt dit naast zijn studie pedagogiek en zijn baan bij de Excelsior Foundation. Van Galen heeft drie jaar stage gelopen bij de buurtsportcoach en leerde zo veel mensen kennen.

“Helaas zijn er nog steeds kinderen die niet kunnen sporten, sommige verenigingen hebben geen plaats voor deze doelgroep”, legt Jeroen uit. Hij denkt aan kinderen met bijvoorbeeld ADHA, ADD en autisme. “Terwijl het voor deze doelgroep zo belangrijk is om te sporten. Ik wil een plek zijn waar deze doelgroep wel kan sporten.” Voorlopig richt hij zich op de groep van 8 tot 16 jaar.

Met steun van het Barendrechts Sport Akkoord heeft Jeroen van Galen de Jeugd Sport Fabriek opgericht en een aantal uren een zaal gehuurd in de sportschool aan de Paddeweg.

De nieuwe sportschool start met bokstraining en bootcamps voor de kinderen. De bokstraining leert de deelnemers onder meer om hun emoties te reguleren, legt Jeroen uit. “Bij de bootcamps doen we hele verschillende activiteiten. Van touwtje sprongen tot bal gooien. Daar komt alles in voor.” Voorlopig geeft Jeroen de lessen zelf, maar hij indien nodig kan hij rekenen op deskundige hulp.

Op zaterdagmiddag heeft de Jeugd Sport Fabriek plaats voor twee groepen van maximaal acht tot tien kinderen. Dat moet zorgen voor een veilige omgeving. “Daardoor is onze sportschool juist geschikt voor kinderen die meer aandacht verdienen.” Het is goed voor de sociaal-emotionele vaardigheden van de kinderen.

De eerste reacties op het initiatief zijn veelbelovend, merkt Jeroen. “Mensen vinden het heel tof dat dit gebeurt.” Er zijn al enkele aanmeldingen voor de nieuwe sportschool. Jeroen is nu bezig om via het speciaal onderwijs de doelgroep te benaderen. Na aanmelding heeft hij eerst een gesprek met de ouders om de horen waar het kind behoefte aan heeft. Het doel is dat de sportles voor het kind het leukste moment van de week wordt.

Informatie

Voor aanmelding en informatie is de Jeugd Sport Fabriek bereikbaar via 06-36130223 of info@jeugdsportfabriek.nl. Zie ook Instagram:
@jeugdsportfabriek.


Heerjansdam wint twee keer in Portugal

HEERJANSDAM - De selectie van vv Heerjansdam was vier dagen in het Portugese Albufeira voor een trainingskamp, dat de ploeg afgelopen zomer verdiende. Dat gebeurde met de winst in de Voetbal Rijnmond Cup (Fidus Cup) door in de finale SC Feyenoord met 2-0 te verslaan.

Op donderdag 5 januari vertrok men in alle vroegte naar Portugal, waar dezelfde dag een strandtraining was en ook op vrijdag werd er getraind.

Toernooi

Zaterdag 7 januari was wedstrijddag, met twee wedstrijden (met 3 ploegen). Een wedstrijd was 45 minuten. Drie punten voor winst en een punt voor elk doelpunt. De ploeg van trainer Ben Mierop speelde goed en enthousiast en won beide wedstrijden.

De eerste wedstrijd was Heerjansdam – Nivo Sparta (1e klasse). Het werd 3-1. In de tweede wedstrijd speelde Heerjansdam tegen Sliedrecht (1e klasse): 1-0. Hiermee werd Heerjansdam de winnaar van de ‘Copa Sul Portugal 2023’.

Programma

Op zaterdag 14 januari speelt Heerjansdam op de Molenwei tegen Drechtstreek voor de districtsbeker, aanvang: 14.30 u. Met daarna om 17 uur de nieuwjaarsreceptie.

Dinsdag 17 januari speelt Heerjansdam op de Molenwei een oefenwedstrijd tegen Nieuwenhoorn, aanvang: 20 uur.

Vv Heerjansdam in Portugal.