Plan voor flexwoningen aan Maasstraat

BARENDRECHT – Barendrecht heeft van het Rijksvastgoedbedrijf 36 ‘flexwoningen’ toegewezen gekregen. Het college wil ze plaatsen op de parkeerplaats aan de Maasstraat. De omwonenden zijn daarvan geschrokken. 

De parkeerplaats ligt aan de rand van sportpark de Bongerd en doet momenteel dienst als tijdelijk opslagterrein van bouwmaterialen. In het verleden hebben hier ook woonwagens van de kermis gestaan. ‘Een kansrijke transformatielocatie die volop mogelijkheden biedt voor Barendrechtse starters, jonge gezinnen en spoedzoekers op de woningmarkt’, zo noemt het college deze plek in een brief aan de gemeenteraad.

Spoedzoekers zijn Barendrechtse woningzoekenden die acuut een woning nodig hebben, bijvoorbeeld door een echtscheiding. ‘Vanwege de hoge nood binnen deze doelgroepen’ heeft het college deze plek bij het Rijk aangemeld. 

Los van deze doelgroepen speelt ook nog de aanstaande sloop van de Zeeheldenbuurt. Daar wonen nu Oekraïense vluchtelingen en jongeren met een anti-kraak huurcontract. 

In totaal zoekt het Rijk in Nederland plaats voor 2000 flexwoningen. Er is een leverancier gevonden die de woningen voor Barendrecht bouwt. Woningbouwvereniging Patrimonium gaat de woningen afnemen en verhuren. Op maandag 16 januari is er een informatieavond voor de direct omwonenden. De flexwoningen zouden in april klaar moeten zijn.

Burgemeester Govert Veldhuijzen noemde in zijn nieuwjaarstoespraak het plan voor de woningen aan de Maasstraat. “Maar we kijken ook naar andere locaties”, voegde hij eraan toe.

Vragen

De gemeenteraadsleden Miranda Mes en Roeland Bol (EVB) hebben het college om uitleg gevraagd over het plan. Ze willen onder meer weten wat de grootte is van de woningen. "Is er een verschil in grootte in bijvoorbeeld een flexwoning voor een jong gezin en een woning voor een starter? En wat is de verwachte levensduur van de gegunde flexwoningen?” 

(Vervolg op pagina 5.)