Willemijn Wolthuis: ‘Als boeken niet verkrijgbaar zij in de winkel, koop ik ze online’.
Willemijn Wolthuis: ‘Als boeken niet verkrijgbaar zij in de winkel, koop ik ze online’. Foto:

Leer Nederlands met TaalBom

BARENDRECHT – TaalBom is een combinatie van Nederlands leren en bewegen op muziek. Suzanne Vonk geeft de lessen. Zij is gecertificeerd docent Nederlands als tweede taal.

"Door het hardop herhalen van standaardzinnen met beweging wordt de taal beter onthouden. Daarnaast is bewegen goed voor de gezondheid en leren de cursisten andere vrouwen in de buurt kennen", legt Suzanne uit. De cursus wordt gesubsidieerd door de gemeente Barendrecht waardoor deze voor de vrouwen slechts 1 euro per les is.

Er doen inmiddels zeven vrouwen mee. De vrouwen vinden het leuk, oefenen met de taal en doen actief mee in de sportles. Zij komen uit diverse landen en hun taalniveau Nederlands varieert van beginner tot redelijk gevorderd.

Aanmelden
Alle vrouwen die beter Nederlands willen leren, zijn welkom. Nieuwe aanmeldingen kunnen aangemeld via het Taalpunt: taalpuntbarendrecht@debibliotheekaanzet.nl. Ook kunnen vrouwen direct meedoen in een les.

De lessen zijn op woensdag van 9.30 tot 11 uur naast de Vrijenburgschool in Carnisselande, Vrijenburglaan 61.


Willemijn Wolthuis: ‘Ik zie jongeren sinds de basisschool minder lezen’

JONGEREN EN LEZEN
door Alondra Mauricio 

BARENDRECHT – Willemijn Wolthuis (18) schrijft elke maand een column in De Schakel. Leest zij boeken?

 “Ik zie jongeren sinds de basisschool minder lezen. Ze zijn er een beetje uitgegroeid, maar anderen hebben er nog steeds plezier in”, vertelt ze.

Willemijn zit op een middelbare school in Rotterdam. Doet haar school veel om jongeren te stimuleren om te lezen?
“Nee. We hebben verplichte boeken om te lezen, maar er zijn geen leesuurtjes of zo. De boekenkasten lijken alleen voor jongere kinderen te zijn, dus ik heb daar nooit boeken uit gepakt. De school heeft niet echt het budget voor veel boeken”, vertelt Willemijn.
Haar vriendengroep op school is meer geïnteresseerd in tv-shows en films dan in boeken.

Boekwinkel

Waar koopt ze haar boeken? “Ik vind de bibliotheek een fijne plek, maar ik leen niet vaak boeken. Er is een tijdsdruk wanneer je een boek moet uit hebben, daarom koop ik ze liever. Ik ga daarom tegenwoordig vaker naar de boekwinkel. Als boeken niet verkrijgbaar zij in de winkel, koop ik ze online.” 

“Ik heb een notitie-lijst en een fotoalbum met screenshots van boeken die ik wil lezen. Maar soms koop ik spontaan een boek en lees ik het direct.”

Willemijn leest liever papieren boeken dan online. Ze heeft kortgeleden haar boekenkast opgeruimd. “Vroeger zaten er vooral mijn kinderboeken in. Nu heb ik twee planken van boeken die ik leuk vind, een plank voor agenda's en schetsboeken en ook een plank kinderboeken.” 

Lievelingsboek

Willemijn leest graag Engelstalige boeken en manga’s in het fantasie en romantiek genre. Vroeger las ze meer Nederlandse boeken.
Haar lievelingsboek is ‘Aristoteles & Dante’ van Benjamin Alire Sáenz en haar lievelingsschrijver is Casey McQuinston.