Weinig openbare toiletten in Barendrecht

BARENDRECHT – Arjan Stolk (SGP/CU) wil van het college weten wat er gedaan wordt om meer openbare toiletten te realiseren.

Eind november 2022 presenteerde de toiletalliantie in samenwerking met Hoge Nood een ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland. Dit jaar staat Veere op nummer 1, Barendrecht eindigde op plek 206 van de 344 gemeenten.

“Van verschillende inwoners kregen wij vragen over het ontbreken van toegankelijke openbare toiletten in onze winkelcentra. Zij gaven aan hierdoor geen bezoek te brengen aan de winkelcentra”, zegt Arjan Stolk.
 Mensen met een spijsverteringsziekte, blaaspatiënten, ouderen en kinderen moeten vaker dan gemiddeld naar het toilet. Een kwart van de mensen met een spijsverteringsziekte blijft regelmatig thuis uit angst om geen toilet te vinden. Van alle toiletten is slechts één op de drie toegankelijk voor gehandicapten, voor hen is op stap gaan dus nog lastiger.

Stolk vraagt het college of het tevreden is met plaats 206 op de ranglijst. "Zijn er op de Middenbaan en in Carnisse Veste openbare toiletten beschikbaar? Zo ja, is er vanuit de gemeente Barendrecht een overzicht of informatie beschikbaar waar de openbare toiletten zich bevinden? Kan deze informatie ook op een dusdanige wijze beschikbaar komen zodat deze voor de doelgroep beschikbaar is?”, vraagt Stolk.