Bewoners flexwoningen snel naar andere woning

BARENDRECHT – De bewoners van de flexwoningen aan de Maasstraat zullen snel doorstromen naar een andere woning.

Wethouder Lennart van der Linden schrijft dit in antwoord op vragen die de fractie van EVB heeft gesteld. “Het is de verwachting dat vanwege de beperkte grootte van de woningen, de doorstroom groot zal zijn en voor veel bewoners een tussenstap naar een meer permanente plek. Denk aan een starter die voor het eerst op zichzelf gaat wonen en daarna doorstroomt naar een reguliere koop- of huurwoning. Of bijvoorbeeld iemand die na een (v)echtscheiding in de vertrouwde sociale omgeving met enige rust kan nadenken over duurzame vestiging in de toekomst.”

De woningen zijn aanbesteed door het Rijksvastgoedbedrijf. Het is een mix van woningen die 15, 30 en 45 vierkante meter groot zijn.
“De woningen worden inclusief badkamer en keuken opgeleverd, maar exclusief wand- en vloerafwerking. De verwachte technische levensduur is 25 tot 30 jaar. (…) Ze kunnen verplaatst worden. Voor deze locatie wordt naar verwachting een vergunning aangevraagd voor een periode van 15 jaar", legt de wethouder uit.

Het is de bedoeling dat de woningen ‘maximaal met voorrang’ aan Barendrechters worden toegewezen. Momenteel mag 25 procent voor eigen inwoners worden gereserveerd. In de nabije toekomst wordt dat wettelijk 50 procent.

Omwonenden

Maandag 16 januari werd het plan gepresenteerd aan de omwonenden. Het bestaat uit twee bouwblokken met beide drie woonlagen.
De omwonenden lieten weten bezorgd te zijn over het parkeren. Bovendien zijn de woningen aan de Maasstraat en omgeving niet onderheid. Er wordt ook gevreesd voor overlast, omdat in de flexwoningen veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen.

Wethouder Van der Linden wil in gesprek blijven met de omwonenden. “Ik zit er niet geharnast in”, zo zei hij hen.
In maart wil het college de ‘nota van uitgangspunten’ voorleggen aan de gemeenteraad. In april wordt er dan een omgevingsvergunning verleend. Dan kunnen omwonenden bezwaar maken.