Hans Onderwater signeert.
Hans Onderwater signeert. Foto:

Hans Onderwater spreekt in Lincoln

BARENDRECHT - Enige tijd geleden werd Hans Onderwater door het International Bomber Command Centre in Lincoln uitgenodigd een lezing te houden over de Hongerwinter en de daarop volgende voedseldropping in 1945. Bovendien was hij gevraagd daar twee van zijn nieuwe Engelse boeken te presenteren: 'A Winged Gunner', de biografie van Air Commodore Geddes, in 1945 de organisator van die voedseldropping en 'Journey to the Horizon', een boek over pilotenhulp in de oorlog.
Het International Bomber Command Centre werd eind januari 2018 voor het publiek werd geopend. Het is een herdenkings- en interpretatiecentrum dat het verhaal vertelt van Bomber Command. Het centrum omvat een 31 meter hoge spits en herdenkingsmuren met de namen van al degenen die tijdens de 2e Wereldoorlog stierven in Bomber Command. Onderwater heeft zijn uitgebreide archief van Nederland aan het IBCC geschonken.
Hans Onderwater sprak voor iets meer dan 200 toehoorders via een presentatie die een beeld gaf van de enorme honger in de steden van bezet West-Nederland in de periode tussen oktober 1944 en februari 1945. "De lezing maakte diepe indruk op het publiek onder wie een drietal mannen die aan de voedselvluchten hadden meegedaan”, vertelde Hans Onderwater. Na afloop signeerde hij zijn boeken, die gretig aftrek vonden bij de bezoekers.