'Jeugd voedselbank'

"Het is algemeen bekend dat nooddruftigen aan kunnen kloppen bij de voedselbank. Helaas wordt er ook regelmatig brood mee genomen, en dan onrechtmatig, bij de ambachtelijke bakker op de Singel. Vaak zijn dit dan jeugdigen die niet nooddruftig zijn. Helaas wordt er een straat verder het genomen brood terug gevonden, dermate beschadigd en vervuild dat er niets meer mee gedaan kan worden, want er meer thuis komen, kan niet. 

Wat deze jeugdige mensen niet weten is dat zij door een 'alziend oog' (lees beveiligings camera) geregistreerd worden en dus in het minst gunstige geval op sociale media geplaatst kunnen worden met het mee genomen artikel. Laat dit een waarschuwing zijn."

Peter Pannet,
Barendrecht


Gemeentebelasting

"Vorige week schreef Dr van Nielen in deze krant dat de gemeenbelasting (de OZB) dit jaar voor iedereen met 10% omhoog gaat. Dat klopt niet. De stijging van de OZB hangt af van drie factoren. Ten eerste de inflatiecorrectie die de gemeente toe heeft gepast. Afgelopen jaar 4,3%, fors lager dan de werkelijke inflatie. Ten tweede een verlaging van belasting op woningen, gefinancierd uit een verhoging van die voor bedrijven. En ten derde de ontwikkeling van de WOZ-waarde van individuele woningen ten opzichte van de gemiddelde WOZ-waarde in heel Barendrecht (14%). Stijgt de individuele WOZ waarde harder dan gemiddeld, dan betaal je ietsje meer. Stijgt deze minder hard, dan betaal je ietsje minder.

Een rekenvoorbeeld: Stel Dries bezit een woning. Die woning stijgt in WOZ-waarde van € 312.000 vorig jaar naar € 372.000 dit jaar. Dan stijgt zijn OZB ten eerste met € 14 door de inflatiecorrectie (4,3%). Ten tweede daalt de OZB met € 21 vanwege de verschuiving van belastingen van woningen naar bedrijven. En ten derde stijgt de OZB met € 15 doordat de WOZ-waarde hoger is dan gemiddeld (19% in plaats van 14%). Totaal betaalde Dries vorig jaar dus € 317. En dit jaar € 325. Een stijging per jaar van € 8 (2,5%).

De kwalificatie van Dr van Nielen dat hier sprake is van ‘institutionele diefstal’ lijkt mij dan ook een tikkeltje overdreven. Ik begrijp dat het niet eenvoudig is, maar bel volgende keer eerst even voordat u zo’n briesend briefje schrijft? U heeft mijn nummer."

Lennart van der Linden,
wethouder financiën,
Barendrecht


Hospice de Reiziger

"U heeft vast al eens gehoord van Hospice de Reiziger, gevestigd in een monumentale boerderij aan de Voordijk. Het Hospice is een bijna-thuis-huis en is er voor mensen in de laatste fase van hun leven.
De meeste mensen blijven het liefst thuis in hun vertrouwde omgeving, maar als dit niet meer mogelijk is, dan kan opname in het hospice uitkomst bieden.
We verwelkomen gasten in een warme, liefdevolle omgeving om de laatste periode in hun leven zo aangenaam mogelijk te maken. Onze ruim 140 vrijwilligers doen hun uiterste best voor het welzijn van onze gasten in combinatie met de professionele zorg.

Maar het Hospice kan niet zonder financiële ondersteuning als giften en donaties.
Wanneer u het Hospice en haar functie voor onze regio een warm hart toedraagt kunt u ons enorm helpen door lid te worden van de Club van 100.

Met een jaarlijkse bijdrage van minimaal 100 euro gedurende 5 jaar ondersteunt u het Hospice op een geweldige manier en ontvangt U 2x per jaar een nieuwsbrief over Hospice de Reiziger. Uw gift aan het Hospice als lid van de Club van 100 is bovendien fiscaal aftrekbaar.

Heeft u interesse, wilt u zich aanmelden of meer informatie, stuur een mail naar fondsenwerving@hospicedereiziger.com of bel direct naar 06-24490533."

Ton Lobker,
Bestuurslid fondsenwerving,
Hospice de Reiziger,
Barendrecht


Ingezonden brieven

Ingezonden brieven van maximaal 200 woorden kunnen per email gestuurd worden naar
redactiebarendrecht@
barlokalemedia.nl
De brieven moeten betrekking hebben op Barendrecht en Heerjansdam.
Bij de brief altijd naam, adres en telefoonnummer vermelden.