'We gaan niet met die woningen lopen leuren'

Vervolg van de voorpagina

Leendert Mijnders (SGP/CU) wees op het dreigende tekort aan parkeerplaatsen. PvdA, D66 en GL vroegen aandacht voor het groen en de beschermde vleermuizen. Zij twijfelden of er aan de Maasstraat wel bomen gekapt mogen worden.

Johan Lengkeek (CDA) vond de manier waarop omwonenden mogen meepraten onvoldoende. “Ja, je mag meepraten over de kleur van de gevel waar je tegenaan mag kijken.”

Wethouder

Wethouder Lennart van der Linden vertelde dat het college, mede op aandrang van de gemeenteraad, snel met een bouwplan is gekomen. “Want iedereen ziet dat het piept en kraakt op de woningmarkt.”

De wethouder complimenteerde de bewoners met hun inspraakreacties. “Maar er zijn ook mensen die hier niet hebben ingesproken. Zoals de jonge Barendrechter die in de Zeeheldenbuurt woont en per 1 maart zijn huis moet verlaten. Hij heeft mij gevraagd of hij kans maakt op één van deze woningen.”

Toewijzing

Verschillende fracties vroegen of het wel mogelijk is om, zoals het college wil, de 36 woningen toe te wijzen aan Barendrechters.
Miranda Mes (EVB) wees erop dat het in strijd is met de Huisvestingswet. Dat leidt tot het gevaar dat woningen in andere wijken, zoals de nieuwbouw in de Zeeheldenbuurt, niet mogen worden toegewezen aan Barendrechters.
Volgens wethouder Van der Linden kunnen particulieren wel de woningen toewijzen aan Barendrechters. Woningcorporaties mogen dat niet.

Miranda Mes (EVB) zei de daadkracht van de wethouder te waarderen. "Want we horen schrijnende verhalen van inwoners. Dit dossier heeft in de vorige periode te lang stil gelegen.” Maar haar fractie vind het bouwplan niet passend op deze plaats. Daarmee was er geen politieke meerderheid meer voor het plan.

Wethouder Van der Linden trok het plan in. Daarmee ziet Barendrecht af van de 36 flexwoningen, die door het Rijk werden aangeboden. “We gaan niet met die woningen lopen leuren”, aldus de wethouder.