Het Trefpunt.
Het Trefpunt. Foto:

Renovatie Trefpunt een stap dichterbij

BARENDRECHT – De renovatie van het Trefpunt is maandag een stap dichterbij gekomen. Er tekent zich een meerderheid in de gemeenteraad af die instemt met de kosten van het project. Dat bleek in de raadscommissie Financiën.

Toen de gemeenteraad eind 2021 besloot om het oude schoolgebouw niet te slopen maar te renoveren, werden de kosten geschat op 4,9 miljoen euro. Nu blijkt dat 6,5 miljoen te zijn.
Volgens wethouder Vermaat is de 4,9 miljoen destijds een ‘globale raming’ geweest. “Maar nu hebt u een raming die echt reëel is.” Arno Schippers (CDA) is bang ‘dat we nog niet aan het eind zitten van de kostenstijgingen’.

Carnisselande
Leendert Mijnders (SGP/CU) constateert dat de kosten het gevolg zijn van de opdracht die de wethouder van de gemeenteraad heeft gekregen: renovatie van het gebouw. “Het zou gek zijn als we hier nu tegen gaan stemmen.”
Mijnders rekende voor dat er met de renovaties van het Trefpunt en (recent) Het Kruispunt 10 miljoen is geïnvesteerd in culturele voorzieningen in het centrum. “We moeten tot de conclusie komen dat Carnisselande er bekaaid vanaf komt.” Hij wees op De Baerne, die wellicht aan grote opknapbeurt toe is. “Een nieuwe muziekschool komt dan in Carnisselande. Want nu is Carnisselande aan de beurt.”

Gebruikers
Arie Kooijman (GL) wil weten welke gebruikers terugkeren na de verbouwing. Volgens de wethouder wordt Harmonievereniging Barendrecht de hoofdgebruiker. Daarnaast zijn er nog ruimtes die verhuurd kunnen worden. Vermaat verwacht dat gebruikers als de postzegelvereniging en de schaakvereniging weer terugkomen. Maar er zijn naast Vluchtelingenwerk ook enkele kleine huurders die niet terugkeren. Wellicht dat Repair Café Barendrecht ruimte kan huren in het Trefpunt.

Vluchtelingenwerk
Verschillende partijen willen uitleg over de verhuizing van Vluchtelingenwerk naar het gemeentehuis. Dat moet daarvoor verbouwd worden, wat 200.000 euro kost.
Tina Jakoeb (PvdA) maakt zich zorgen over de huisvesting in het gemeentehuis. Vluchtelingenwerk moet vertrouwelijke gesprekken kunnen voeren en ontvangt ook gezinnen. Volgend wethouder Vermaat wordt er door een verbouwing voor gezorgd dat er in het gemeentehuis geschikte ruimten zijn voor Vluchtelingenwerk. Bovendien is deze vestiging vlak bij de sociale dienst, wat in andere gemeenten goed blijkt te werken.


Hulde aan ‘de moeder van de Voedselbank’

BARENDRECHT - Arjan Stolk en Lydia Verkade(SGP-CU) hebben Bea de Ruiter in de bloemen gezet om haar te bedanken voor haar tomeloze inzet voor de Voedselbank. Wekelijks is zij drie volle dagen bezig met coördineren, ophalen, en uitdelen van de voedselpakketten. In het kader van het project ‘Aan Tafel' van de fractie SGP-ChristenUnie wordt extra aandacht gegeven aan mensen die het financieel niet gemakkelijk hebben, maar wordt ook waardering uitgesproken voor vrijwilligers zoals Bea die mensen met woord en daad helpen. 

Bloemen voor Bea de Ruiter.