Evaluatie erfgoedbeleid

Het college van B&W heeft besloten in mei 2021 om het erfgoedbeleid eerst te gaan evalueren voordat er verdere stappen worden gezet. Die evaluatie wordt nog steeds niet aangevangen.

Ook in mei 2021 concludeerde B&W dat alle 6 geselecteerde objecten niet geschikt waren voor aanwijzen als monument. Afgelopen jaar heeft wethouder Vermaat besloten tot hernieuwd onderzoek. Dus zonder eerst een goede evaluatie van het beleid. Volgens deze wethouder kunnen eerdere besluiten van het college altijd weer worden herroepen. Dat suggereert rechtsonzekerheid door onbehoorlijk bestuur.
De wethouder vroeg aan Dorp Stad & Land om een nieuw onderzoek van de 6 objecten te maken. DS&L had al lang alle adviezen gegeven, en zat zelfs enige jaren in de erfgoedcommissie. Dus de slager keurde weer zijn eigen vlees. Zelfs bedorven vlees, want: via een WOO verzoek was duidelijk geworden dat DS&L, bij het nieuwe rapport alleen verouderd materiaal had gebruikt. Zelfs was niet gekeken naar de gemeentelijke zienswijze-nota uit 2021 over de ingediende zienswijzen van eigenaren.

Vrijdag 28 april 2028, was een vergadering van de erfgoedcommissie. Wethouder Vermaat was aanwezig als gast. De gemeente had deze commissie advies gevraagd over dat DSL-rapport van 22 december 2022. De erfgoedcommissie gaf geen advies op basis van het DSL-rapport. De commissie concludeerde dat de gemeente een onafhankelijk advies van een andere deskundig bureau zou kunnen vragen. Dat betekent dat er nog lang onzekerheid voor de eigenaren blijft bestaan. Met daardoor extra overlast en kosten. Ook zal daarna gewerkt worden aan het aanwijzen van beeldbepalende panden en diverse nieuwe beschermde dorpsgezichten.

Klaas Brantjes


Taxatiemiddag bij HVB

BARENDRECHT - Het is nog mogelijk een reservering voor de taxatiemiddag bij de historische vereniging Barendrecht op 9 mei te maken.
Dhr. A. Bonsaksen, registertaxateur kunst, antiek & inboedelgoederen is te gast. Het publiek is welkom vanaf 13.30 uur tot 17 uur. Men kan terecht in het museum om kunstvoorwerpen, juwelen, zilver, schilderijen, porselein, Jugendstil, Art Deco, design en andere objecten kosteloos en vrijblijvend te laten taxeren. Een nauwkeurige vaststelling van de waarde is natuurlijk afhankelijk van de conditie waarin het aangeboden voorwerp verkeerd. Iedere bezoeker kan maximaal drie voorwerpen laten taxeren. Indien gewenst is er ook een mogelijkheid om de aangeboden objecten op een later tijdstip te laten veilen.

Er wordt op afspraak gewerkt, aanmelden bij mevr. J. Verboom: 0180-615728. De toegang is gratis maar een vrije gift is welkom. D’ Ouwe School, Dorpsstraat 150a.


'Archieven en Genealogie' bij HVB

BARENDRECHT - De afdeling 'Archieven en Genealogie' van de Historische Vereniging Barendrecht is elke eerste zaterdag van de maand geopend van 10 tot 13 uur. Zaterdag 6 mei is men welkom voor informatie ter aanvulling van stamboomonderzoek met betrekking tot Barendrechtse personen of over de geschiedenis van Barendrecht.  Men kan hiervoor ook - na het maken van een afspraak - op dinsdag terecht van 11 tot 15 uur. Op die dag is ook iemand aanwezig voor vragen over foto's en films van Barendrecht en kunnen voorwerpen en foto's e.d. afgegeven worden.

D' Ouwe School, Dorpsstraat 150. www.historisch
barendrecht.nl


Gedichten en schilderen

BARENDRECHT - Gedichten en schilderen: deze combinatie is gegarandeerd een succes. Met de nieuwe docente Astrid Moors bij KunstCreatief wordt de link met lezen en schilderen nog meer benadrukt. In haar minicursus ‘Beeld en Dicht' begint Astrid Moors elke lesavond met een gedicht wat de rol gaat spelen op het witte canvas. Niet alleen voor volwassenen geeft zij een mini ook voor kinderen van 6 tot 8 jaar biedt zij de cursus ‘Verfletters' aan. Elke les staat een letter centraal in deze schilderlessen. Beide mini's worden gegeven op de locatie Reuchlinhaven 10 en starten op woensdag 17 mei.
Vanaf 8 mei starten andere ‘Mini's' bij KunstCreatief in de Baerne. Aanmelden en meer informatie op

www.kunstcreatief.nl