De Kleine Duiker.
De Kleine Duiker.

IJsheiligenmarkt: tuinfair op De Kleine Duiker

Algemeen

BARENDRECHT – De IJsheiligenmarkt is een nieuwe tuinfair van De Kleine Duiker. Tuinliefhebbers kunnen hier zaterdag 13 mei voor de eerste keer terecht.

De ijsheiligen zijn de naamdagen van een aantal katholieke heiligen die vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei. Het zijn Mamertus (11 mei), Pancratius (12 mei), Servatius van Maastricht (13 mei) en Bonifatius van Tarsus (14 mei). 

Nachtvorst

“Het is de laatste keer in het jaar dat er nachtvorst is die echt schade kan aanrichten. Dus na de ijsheiligen kunnen de plantjes naar buiten”, vertelt beheerder Berdien van Everdingen. Zij bezoekt zelf graag tuinfairs. Zo werd het idee geboren om ook zo’n markt op De Kleine Duiker te houden. 

De markt is bedoeld voor iedereen die een tuin heeft en alle andere mensen die graag De Kleine Duiker bezoeken.

Met het Kwekerijtje heeft De Kleine Duiker al een deelnemer in eigen huis. Maar er komen op de IJsheiligenmarkt ook veel deelnemers van buiten. Uit Barendrecht komen twee dames met tuinkeramiek, Afrikaad met tuinbeelden en Marcel Eichhorn met sedum daken. 

Een mandenvlechter maakt en verkoopt naast manden ook klimspiralen voor in de tuin. Humanitas verkoopt éénjarigen en vaste planten. Een scharenslijper slijkt snoeischaren en ander gereedschap. En allerlei andere kramen met planten, zaden, tuinmeubelen en boeken. 

Ed Aldus staat op de markt met zijn nieuwe natuurkalender. Voor alle leeftijden is er een wildplukwandeling.

Er zijn activiteiten voor kinderen, zoals het maken van waskaarsen. Een smid heeft een demonstratie smeden.

Deze dag introduceert De Kleien Duiker ook een boerenknapzakroute. Met eigengemaakte wandelstokken van hout uit de griend en een boerenzakdoek gevuld met lekkers en natuurlijk een leuke route door de Zuidpolder voor kinderen.

Operatie steenbreek

De gemeente is vanaf 13 uur aanwezig met het NK Tegelwippen. Er is iemand aanwezig die gewipte tuintegels in ontvangst zal nemen. Men krijgt dan een waardebon uitgereikt die men kan verzilveren op de ijsheiligenmarkt.

De IJsheiligenmarkt wordt gehouden op zaterdag 13 mei van 10 tot 16 uur. De volgende dag is het Moederdag, dus wie nog een cadeautje nodig heeft…

De Kleine Duiker is te vinden aan de 3e Barendrechtseweg 511 in Barendrecht.

Dekleineduiker.nl