Gemeentesecretaris Gert-Jan legt uit.
Gemeentesecretaris Gert-Jan legt uit.

Ambtenaren kiezen in juni voor welke gemeente ze willen werken

Algemeen

BARENDRECHT - De komende maanden wordt duidelijk welke ambtenaren van de BAR-organisatie kiezen voor een baan bij de gemeente Barendrecht. Dat bleek maandag bij de raadscommissie Algemene Zaken en Financiën.

Begin juni start een periode van vier weken waarin de medewerkers van de BAR-organisatie hun voorkeur kenbaar kunnen maken. Begin oktober moet dan duidelijk zijn wie er voor Barendrecht gaat werken. Er is voor iedereen werk. Dat legde gemeentesecretaris Gert-Jan Bravenboer uit. Samen met wethouder Margo Stolk en burgemeester Govert Veldhuijzen beantwoordde hij vragen over het opzetten van een eigen ambtelijke organisatie voor Barendrecht. Deze eigen organisatie vervangt de gezamenlijke BAR-organisatie met Ridderkerk en Albrandswaard.

Kosten

De kosten van de ontmanteling van de BAR-organisatie worden geraamd op vier miljoen euro. Daarvan betaalt Barendrecht twee en een half miljoen, Ridderkerk anderhalf miljoen en Albrandswaard niets. Het kleine Albrandswaard wordt door de twee andere gemeenten ontzien, omdat het alleen maar nadeel ondervindt van de verandering.

Albrandswaard gaat ongeveer de helft van haar ambtenaren inlenen bij de gemeente Ridderkerk. Barendrecht betaalt Albrandswaard daarvoor 750.000 euro. Ridderkerk neemt het risico van die inleen-constructie op zich.

Bij het ontmantelen van de BAR-organisatie ontstaan meer kosten voor ICT (automatisering). Barendrecht betaalt daarvan als ‘veroorzaker’ een miljoen meer aan bij dan de andere twee gemeenten.

Faire deal

“Ik vind het een faire deal”, oordeelde de burgemeester.
Het plan wordt verwelkomd door EVB. Woordvoerder Martijn Troost noemde het ‘een belangrijk punt in ons tien punten plan’. Hij verwacht dat de dienstverlening aan de burgers beter wordt.

Kritisch

De andere partijen (SGP/CU was niet aanwezig) zijn kritischer, maar vormen een minderheid in de gemeenteraad. Arie Kooijman (GL) vindt dat EVB onvoldoende duidelijk kan maken hoe de inwoners voordeel gaan krijgen van deze verandering.
Cees Schaap (VVD) vroeg naar het verloop van het personeel. Hij heeft de indruk dat er veel ambtenaren vertrekken. “Schiedam en Vlaardingen zijn dankbare afnemers van Barendrecht.” Volgens de gemeentesecretaris valt het verloop erg mee. Bovendien is er vanuit Barendrecht altijd een uitstroom van medewerkers naar grotere gemeenten in de regio.

Verwondering

Burgemeester Veldhuijzen vindt de ontmanteling van de BAR-organisatie een logische ontwikkeling. Hij verbaasde zich bij zijn aantreden over de manier waarop de BAR-organisatie werkte. Zo werd er niet geregistreerd welk werk voor welke gemeente werd gedaan.
“En bij mijn collega’s was er geen bereidheid om daar iets aan te doen. Na twee maanden van verwondering was ik voor mezelf tot de conclusie gekomen dat we hier maar beter mee konden stoppen”, aldus de burgemeester.

Gemeenteraad

Het overwerp komt op 30 mei op de agenda van de gemeenteraad. 

Nog deze week, op vrijdag 12 mei, wordt het advies van de ondernemingsraad verwacht op het plan. Dat zal zeker een rol spelen bij de behandeling in de gemeenteraad.