Woningen met rieten daken naar oud Rijsoords beeld.
Woningen met rieten daken naar oud Rijsoords beeld. Foto:

Start voor 'De Landerij van Rijsoord'

REGIO - Aan het plan is jaren van voorbereiding vooraf gegaan. De basis vormt een ‘ruimte voor ruimte’ regeling van de overheid, waarbij tuinders hun kassen konden ruilen voor het recht om te bouwen. Architect en ontwikkelaar Nico de Bruijn van Ingenieursbureau AKM in Barendrecht is tot overeenstemming gekomen met een aantal tuinders rond Rijsoord. Daardoor kwam 7,5 hectare beschikbaar, waarop 76 woningen worden gebouwd.

“We kunnen hier een heel ruim opgezet plan neerleggen” vertelt Nico de Bruijn over het nieuwbouwplan De Landerij van Rijsoord. Bij het ontwerp werd hij geïnspireerd op een schilderij van Rijsoord in de negentiende eeuw. Het toont een agrarisch landschap met de molen, boerderijen met rieten daken en houten hekken in de wei.
“Zulke hekken gaan we ook maken” zegt De Bruijn. De woningen die hij heeft ontworpen hebben vaak een ‘schuur-achtige’ stijl. Soms zelfs met rieten daken. Zo komen langs de Geerlaan twee blokken met appartementen en twee blokken met rijwoningen. Die laatste blokjes hebben een rieten dak: “Hoeveel mensen wonen er nu in een rietgedekte rijwoning? Ik ken ze niet.”

Vrije kavels

Het gaat bij De Landerij van Rijsoord om 26 appartementen, 12 rijwoningen, 16 vrijstaande woningen (zelf te ontwikkelen) en 22 half vrijstaande twee-onder-één-kap woningen.

Voor verschillende kavels is nog geen woning ontworpen, vervolgt de architect. “Mensen krijgen hier de ruimte om hun eigen huis te ontwerpen.”

Groene omgeving

De woningen komen te liggen in een groene omgeving, die aansluit bij het verleden van het Rijsoordse landschap. “We hebben kaarten van hoe het er in 1900 uitzag. We gaan nu verdwenen sloten graven en andere sloten breder maken. Je kunt ook door het groen door het gebied wandelen.” Er worden hagen geplant en er komen appel- en perenbomen.
De Bruijn is trots op het plan. “Dit is iets unieks. Ik geloof zeker dat dit goed is voor Rijsoord en dat het bijdraagt aan de doorstroming van huishoudens, zodat jongeren en starters hier kunnen blijven.”

De eerste reacties van geïnteresseerden zijn al binnen. “Sommige mensen zijn al met een architect bezig om hun eigen vrijstaande huis te ontwerpen. De gemeenteraad heeft het plan goedgekeurd. Dat betekent dat wij verder kunnen” besluit Nico de Bruijn.
Rond de bouwvakvakantie worden de kassen in het gebied gesloopt. Na de zomer start het bouwrijp maken van het gebied. De bouw van de woningen start in het vierde kwartaal van het jaar. De oplevering van de eerste huizen wordt dan eind 2024 verwacht.

Verkoop evenement

Op zaterdag 13 mei is er een verkoop evenement voor de half vrijstaande woningen en de vrije bouwkavels. Zie voor meer informatie www.
landerij-van-rijsoord.nl.


Bridgevereniging Hartenvrouw bestaat 75 jaar

BARENDRECHT – Met een bijzondere bridgedrive in restaurant Vrijenburg vierde bridgeclub Hartenvrouw maandag 8 mei het 75-jarig bestaan.

De club werd in 1948 opgericht door een aantal dames van de Bond van Plattelandsvrouwen, die een bridgecursus hadden georganiseerd. “Hartenvrouw is niet toevallig gekozen, maar door vrouwen opgericht”, zo legde wedstrijdsecretaris Jan Geleijns in zijn jubileumtoespraak uit.

Hartenvrouw was lang gehuisvest in het Dienstencentrum aan de Windsingel. “Sinds 2015 zitten we naar volle tevredenheid in de kantine van voetbalvereniging BVV en spelen we elke maandagmiddag”, aldus Jan Geleijns. De vereniging is na 75 jaar nog springlevend en telt een toenemend ledenaantal.

Na het maken van een groepsfoto namen de 62 spelers plaats aan hun tafels voor het spelen van een jubileumwedstrijd.

De leden van Hartenvrouw voor aanvang van de jubileumwedstrijd.