Elly van Vliet met een tafel vol oude foto's.
Elly van Vliet met een tafel vol oude foto's. Foto:

De Elf Ranken bestaat vijftig jaar

BARENDRECHT – Verpleeghuis Laurens De Elf Ranken bestaat op woensdag 17 mei precies vijftig jaar. Het verpleeghuis was dertig jaar lang gevestigd in Rotterdam – Lombardijen. Sinds twintig jaar staat het aan het Middeldijkerplein. 

Het verpleeghuis werd opgericht door elf Gereformeerde diaconieën, in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Het was bedoeld voor langdurig zieken die revalidatie nodig hadden. 

Aan het eind van de jaren negentig voldeed het gebouw niet meer. De Elf Ranken had toen ‘een soort ziekenhuis-achtige stijl’, zo omschrijft locatiemanager Elly van Vliet het. “Bewoners bleven er vier tot zeven jaar wonen op vierpersoons kamers. Mensen met dementie waren opgesloten op de zesde verdieping. Het pand was gewoon niet meer geschikt als verpleeghuis.” Bij het ontwerp was er nooit rekening mee gehouden dat bewoners niet meer naar hun eigen huis zouden terugkeren. 

Gelukkig werd het mogelijk om in Barendrecht nieuw te bouwen. Op een plek waar eerst weiland was, verrees een modern verpleeghuis. 

In 2003 werd aan het Middeldijkerplein de nieuwbouw van De Elf Ranken geopend. Een huis met kleinschalige woongroepen en twee binnentuinen. Bovendien is het gebouw multifunctioneel met een polikliniek van het Ikazia Ziekenhuis en een gezondheidscentrum voor de wijk. De officiële opening was op 12 mei 2004. 

Elly van Vliet is sinds zes jaar locatiemanager. Ze heeft nog in het pand in Lombardijen gewerkt. “Ik heb daar mooie jaren gehad. Er was heel veel personeel en je werkte in teamverband. Dat maakte het heel leuk. Maar zoals de bewoners toen moesten wonen, zo wil je dat tegenwoordig niet meer. De Elf Ranken is nu een warme plek, waar mensen in een ‘huisje’ met acht bewoners wonen.”

Elf Ranken Nu

De Elf Ranken heeft tegenwoordig tegenwoordig 142 bedden voor verschillende soorten van zorg: somatisch, psychogeriatrisch, revalidatie en palliatieve zorg. Er werken 277 medewerkers en 110 vrijwilligers. 

De Gereformeerde oorsprong van De Elf Ranken is nog terug te vinden in de geestelijke verzorging, het contact met kerken en de kerkdienst op zondagmorgen. 

Vroeger kwam het voor dat mensen tien jaar in het verpleeghuis woonden. Omdat mensen langer thuis wonen, is het gemiddelde verblijf nu een jaar. Een ander verschil is dat vroeger de medische aanpak centraal stond. “De afgelopen jaren is het welbevinden van de bewoners bovenaan komen te staan. Dat je plezier beleeft op je oude dag, ook als je in het verpleeghuis zit.”

“Er zijn veel oudgedienden die nog in het oude pand hebben gewerkt”, vertelt Elly van Vliet. “Er is onder het personeel een ‘gevoel van De Elf Ranken’. Dat is goud waard in zorgland.”

Viering

Het jubileum van De Elf Ranken wordt woensdag 17 mei in de ochtend gevierd met een officiële bijeenkomst. 's Middags is er een feestelijke bijeenkomst voor de bewoners met onder meer een optreden van Ronnie Tober.

Wie jarig is krijgt natuurlijk cadeautjes. Bij De Elf Ranken hoopt men op geld voor de aanschaf van wandelrolstoelen.


Boek over geschiedenis van EVB

BARENDRECHT - Onder de titel ‘Erop en Erover’ verschijnt een boek over de geschiedenis van de partij Echt voor Barendrecht. Het boek wordt gepresenteerd tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van EVB op 10 juni.

In ‘Erop en Erover' wordt aan de hand van de archieven van Dirk Vermaat en Lennart van der Linden, teruggeblikt. "Dat EVB de Barendrechtse politiek volledig op zijn kop heeft gezet, weet iedereen. Maar Vermaat en Van der Linden geven onthullende inkijkjes in hoe het achter de schermen is gegaan in goede en slechte tijden. Daarnaast leggen ze uit welke factoren er allemaal voor hebben gezorgd dat EVB bij de laatste verkiezingen 20 van de 29 raadszetels heeft behaald én hoe het kan dat zij de boel, in tegenstelling tot veel lokale partijen elders in het land, wel bij elkaar weten te houden”, kondigt EVB zelf aan.
Lennart van der Linden: "Dit boek beschrijft hoe EVB politiek geschiedenis schreef. Toegankelijk, met een vleugje branie en humor. Een must-read voor iedereen met interesse in lokale politiek!”
Het boek is geschreven door Jan Dijkgraaf, die eerder journalist was bij het Rotterdams Nieuwsblad en schrijver is van de boeken over de familie Meiland. Zijn motivatie om dit boek te schrijven: "Nieuwsgierigheid naar dit succesverhaal! En mijn moeder komt van Barendrecht…”