Petra Teunissen. (foto: Arnold Sluijs)
Petra Teunissen. (foto: Arnold Sluijs)

‘Present bouwt bruggen tussen mensen’

BARENDRECHT - KijkopWelzijn interviewt een aantal organisaties die deelnemen aan de vrijwilligersmarkt op 3 juni van 12 tot 15 uur in het gemeentehuis. Deze week een interview met Petra Teunissen, vrijwilliger en voorzitter van Stichting Present.

Petra vertelt wat Present is en doet: “Present bouwt bruggen tussen mensen die iets willen doen en mensen die hulp nodig hebben. Present werkt vanuit de vrijwilliger. We kijken naar wat zij leuk vinden en willen doen. Vervolgens gaan we opzoek naar een klus.” Present werkt ook altijd in groepen, je kunt jezelf aanmelden maar je kunt ook met vrienden of familie een vrijwilligersklus doen. Petra voegt daar aan toe, “Daarnaast hebben we ook een flexgroep, zij werken wel vraaggericht.”

Petra vertelt dat mensen vaak nergens aan vast willen zitten en dat het concept daardoor goed werkt. “Het zijn eenmalige klussen en je kunt het doen wanneer het voor jou het beste uitkomt. We doen eigenlijk van alles, van kleien met ouderen tot behangen”, zegt Petra.

Sommige klussen worden aangemeld via het netwerk. “Denk aan praktische klussen zoals een voorjaars-snoei van de tuin of een kinderkamer verven. Dit doen we wanneer iemand zelf geen netwerk heeft, geen financiële middelen en geen goede gezondheid. Dit zijn de klussen die soms ook door de flexgroep worden opgepakt”, legt Petra uit.

“We hebben ongeveer 40 flexvrijwilligers, zij ondersteunen dan ook de eenmalige groepen omdat zij al vaker vrijwilligerswerk voor Present hebben gedaan. We zijn erg blij met deze groep mensen, we waarderen hen dan ook door bijvoorbeeld een maaltijd aan het begin van het jaar en andere leuke activiteiten. Dit jaar bestaat Present 15 jaar, in het kader daarvan organiseren we meerdere activiteiten voor de flexvrijwilligers”, zegt Petra trots.
Daarnaast heeft Present ook het Opruimgezelschap. “Dit is een langer traject waarbij vrijwilligers ouderen helpen bij het opruimen van hun spullen. Dit is een mooi project omdat de vrijwilligers liefdevolle maar ook heftige herinneringen ophalen met de mensen. Door middel van het stellen van vragen, helpen de vrijwilligers met het weg doen of juist houden van spullen”, legt ze uit.
Van vrijwilligers verwachten zij: "Enthousiasme, een open geest en een beetje tijd. Wij organiseren vervolgens de ontmoeting en laten aan de vrijwilligers zien hoe waardevol het is om iets goeds te doen voor een ander.” Op de vraag wat Present hoopt te bereiken antwoordt Petra het volgende: "Dat mensen zien hoe leuk en goed vrijwilligerswerk is en ook wat vaker naar anderen omkijken, bijvoorbeeld in hun eigen omgeving zoals in hun wijk of straat.”