Drie doelen kregen elk 6000 euro. In het midden voorzitter Leen Pot.
Drie doelen kregen elk 6000 euro. In het midden voorzitter Leen Pot. Foto: Arnold Sluijs

Grote opbrengst Bethelbazar

BARENDRECHT – De Bethelbazar heeft dit jaar 18,482,26 euro opgebracht. De bazar werd vrijdag en zaterdag gehouden in en om de Bethelkerk.

Vrijdagavond stonden veel geïnteresseerden te wachten tot om 19 uur de hekken open gingen. Het was heel druk met de verkoop van tweedehands spullen. Er trok een donkere lucht over, maar de buien vielen gelukkig buiten het centrum van Barendrecht. 

Zaterdag overdag bleef het ook gezellig druk. Vanwege het mooie weer kwamen bezoekers niet alleen voor koopjes of versnaperingen, maar ontmoeting was ook een belangrijke aanleiding om langer te blijven. Beide avonden draaide het Rad van Avontuur in de jeugdzaal. De tafels op het podium stonden vol met prijzen van sponsoren en levensmiddelenpakketten gevuld met de opbrengst van de supermarktactie. Nadat alle lootjes voor een ronde verkocht waren ging het rad draaien voor vier prijzen. Alleen met de laatste ronde gingen er extra prijzen uit, inclusief de hoofdprijs: een waardebon van 200 euro met rugtas. 

Na deze laatste ronde maakte voorzitter Leen Pot de opbrengst bekend: 18.482,26 euro. Leen sprak woorden van dank uit naar alle mensen die mooie spullen kwamen brengen, de ruim honderd vrijwilligers voor hun inzet voor- en tijdens de bazar, meer dan honderd sponsoren die de bazar mede mogelijk maakten en duizenden gulle bezoekers die spullen kwamen kopen of meededen aan activiteiten. 

Dankzij al deze inzet en medewerking kon Leen zaterdagavond drie symbolische cheques van elk 6000 Euro overhandigen aan Ariane Verdoorn en Niko Pjetri van Kledingbank Uniek, Heleen van Helden van de diaconie namens Moldovan Christian Aid, en Corina van der Laan van het Khaki Fonds.

Kijk voor meer foto's op
deschakelbarendrecht.nl


Terugkijkfilm: 1968 Smitshoek op de schop

BARENDRECHT - Al voor dat Smitshoek opgeslokt zou worden door de nieuwbouwwijk Carnisselande, kreeg Smitshoek het zwaar te verduren.  De aanleg van de A15 in 1968 veranderde de buurtschap Smitshoek op brute wijze. 

Het lag letterlijk in de weg, want het geplande wegtracé liep dwars door de bebouwing. Woningen moesten worden gesloopt en nieuwe woningen gebouwd. Bewoner Arie Boender heeft dat ingrijpende proces toen met zijn 8 mm filmcamera vastgelegd. Zijn buurjongen van toen, Arie Sloof, realiseerde zich dat deze filmopnamen een stukje historie lieten zien en ging vorig jaar daarmee naar Bas Romeijn.
Nadat ze het op een viewer bekeken hadden, werd besloten om het voor de huidige kijkers geschikt te maken. Arie Sloof nam de kosten van de digitalisering op zich waarna Bas Romeijn de oude verkleurde filmbeelden zo goed mogelijk restaureerde. Aan de hand van die bewerkte beelden schreef Jos Vis de begeleidende tekst en heeft die bij Bas ingesproken. Jos herkende de mensen en plekken waar toen gefilmd is en daaraan is goed te merken dat Jos zelf ook een voormalige Smitshoeker is. Het werkstuk is nu klaar en door Bas toegevoegd aan zijn online filmbank:
basromeijnfilms.blogspot.com

Smitshoek tijdens de aanleg van de A15.