Erfgoedbeleid

"Het college van B&W besloten in mei 2021 om het erfgoedbeleid eerst te gaan evalueren voordat er verdere stappen worden gezet. Die evaluatie wordt nog steeds niet aangevangen.

 Ook in mei 2021 concludeerde B&W dat alle 6 geselecteerde objecten niet geschikt waren voor aanwijzen als monument. Afgelopen jaar heeft de wethouder Vermaat besloten tot hernieuwd onderzoek. Dus zonder eerst een goede evaluatie van het beleid. Volgens deze wethouder kunnen eerdere besluiten van het college altijd weer worden herroepen. Dat suggereert rechtsonzekerheid door onbehoorlijk bestuur.

 De wethouder vroeg aan Dorp Stad & Land om een nieuw onderzoek van de 6 objecten te maken. DS&L had al lang alle adviezen gegeven, en zat zelfs enige jaren in de erfgoedcommissie. Dus de slager keurde weer zijn eigen vlees. Zelfs bedorven vlees, want: via een WOO verzoek was duidelijk geworden dat DS&L, bij het nieuwe rapport alleen verouderd materiaal had gebruikt. Zelfs was niet gekeken naar de gemeentelijke zienswijze-nota uit 2021 over de ingediende zienswijzen van eigenaren.

 Op 28 april 2023, was er een vergadering van de erfgoedcommissie. Wethouder Vermaat was aanwezig als gast. De gemeente had deze commissie advies gevraagd over dat DSL-rapport van 22 december 2022. 

De erfgoedcommissie gaf geen advies op basis van het DSL-rapport. De commissie concludeerde dat de gemeente een onafhankelijk advies van een andere deskundig bureau zou kunnen vragen. Dat betekent dat er nog lang onzekerheid voor de eigenaren blijft bestaan. Met daardoor extra overlast en kosten. Ook zal daarna gewerkt worden aan het aanwijzen van beeldbepalende panden en diverse nieuwe beschermde dorpsgezichten."

Klaas Brantjes,
Barendrecht


Ingezonden brieven

Ingezonden brieven van maximaal 200 woorden kunnen per email gestuurd worden naar
redactiebarendrecht@
barlokalemedia.nl
De brieven moeten betrekking hebben op Barendrecht en Heerjansdam.
Bij de brief altijd naam, adres en telefoonnummer vermelden.


Vriendjesmiddag bij OpstapOrkest

BARENDRECHT - Op woensdag 24 mei van 16.15 tot 17 uur mogen alle leden van het OpstapOrkest, een aantal vriendjes en/of vriendinnetjes meebrengen. Er is dan een feestelijke repetitie waarbij iedereen wat te doen heeft. Dit vind plaats bij Harmonievereniging Barendrecht in het Trefpunt, Dr. Kuyperstraat 4.

Ook andere kinderen vanaf 6 jaar die eens willen kijken wat daar allemaal gebeurt bij het orkest, zijn welkom. Het is niet noodzakelijk dat kinderen al een instrument bespelen. Wie het leuk vindt om dit te gaan doen, kan voor alle instrumenten uit de harmoniebezetting en blokfluit bij de harmonie terecht.
Wie al blokfluit speelt en naar een ander instrument wil overstappen, is ook welkom.

Zie voor meer informatie en aanmelding:
harmoniebarendrecht.nl


Seizoen Workshops bij KunstCreatief

BARENDRECHT - Om de zomer goed te beginnen met een unieke beeldende activiteit, biedt KCB 2 seizoen-workshops aan. Deze workshops zijn ook geschikt om cadeau te doen.

In het atelier in de Baerne is op zaterdag 3 juni met de seizoen-workshop ‘Chinees schilderen’, waarin je aan het eind van de middag een porseleinen schaal of vaasje hebt gedecoreerd en een theeceremonie hebt bijgewoond van de professionele keramisten uit China.

De tweede seizoen-workshop is op een andere vestiging van KCB, aan de Reuchlinhaven 10 in Carnisselande. Daar is op zaterdag 10 juni een Ebru-Kunst atelier waar de deelnemers aan de slag gaan met de verschillende technieken van het ‘marmeren’.

KCB werkt in de zomer weer aan een nieuw aanbod en de start voor het nieuwe seizoen in het najaar 2023. 

Kijk alvast op de website www.kunstcreatief.nl voor het overig aanbod.