Sportwethouder Stolk en ZPB-voorzitter Nienhuis.
Sportwethouder Stolk en ZPB-voorzitter Nienhuis. Foto:

Zwembad: wel steun, maar nog geen investeringen

BARENDRECHT – De gemeenteraad wil op korte termijn geld beschikbaar stellen om het Inge de Bruijnzwembad te steunen. Maar er is nog geen steun om het bad ook direct uit te bereiden met nieuwe attracties.

Dit bleek maandag toen het zwembad aan de orde kwam bij een commissie van de gemeenteraad. Wethouder Lennart van der Linden legde hier uit dat het zwembad financieel in zwaar weer verkeert. De accountant heeft daarom nog geen handtekening willen zetten onder de jaarcijfers.

Het bad kan niet zelf het gat in de begroting dichten. “Het is een belangrijke voorziening. Een zwembad wordt altijd gefinancierd met gemeenschapsgeld, net als een bibliotheek”, zet wethouder Van der Linden. De gemeente is de enige aandeelhouder van het bad. Daarom wordt voorgesteld om de exploitatiebijdrage aan het bad in 2023 en 2024 te verhogen met 350.000 euro.

Voorstellen voor andere investeringen in het bad, zoals een nieuwe glijbaan en een buitenterras, willen de raadsleden bij de voorjaarsnota kunnen afwegen tegen andere plannen. Echt voor Barendrecht (EVB) wil daarbij ook het idee voor een buitenzwembad betrekken.

De kans dat het Inge de Bruijnzwembad een volwaardig buitenbad krijgt, is erg klein. Dat bleek maandag ook. Wethouder Van der Linden becijferde dat een buitenbad 12 miljoen euro kost. Bovendien is de buitenruimte van het zwembad daar eigenlijk te klein voor.

Een buitenbad zou onder meer gebruikt worden voor trainingen van ZPB. "Maar voor 12 miljoen euro kan ik heel lang ergens anders badwater huren”, reageerde ZPB-voorzitter Wim Nienhuis. Zijn vereniging wijkt nu noodgedwongen uit naar het nieuwe bad bij het Zuidplein in Rotterdam.
Vervolg op pagina 3.