Jongeren lastige doelgroep voor zwembad

Vervolg van de voorpagina

Daar betaalt de vereniging 35.000 euro per jaar voor. "Dat is 20.000 euro te veel”, zegt Nienhuis. Sportwethouder Margo Stolk wil daar met haar Rotterdamse collega over praten.

Daphne Plaizier (PvdA) vindt de plannen van het zwembad om uit te breiden met midgetgolf en een waterspeeltuin vooral leuk voor ouderen en kleine kinderen. Ze mist aandacht voor jongeren. Wethouder Van der Linden beloofde om daarover te gaan praten met de nieuwe jongerenraad.

Zwembadmanager Kees van der Burg omschreef de jongeren als een lastige doelgroep. Het bad trekt jongeren uit Rotterdam – Zuid tussen de 16 en 20 jaar die voor ordeproblemen zorgen. Wethouder Lennart van der Linden denkt dat het ordeprobleem binnenkort voorbij is. Het Barendrechtse bad is met de Rotterdam Pas voor elke tweede bezoeker gratis toegankelijk. Die mogelijkheid vervalt.


Voorstel: verleng noodopvang asielzoekers aan de Zuider Carnisseweg

BARENDRECHT – Aan de Zuider Carnisseweg worden sinds begin 2022 maximaal 50 asielzoekers opgevangen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bij de gemeente aangegeven deze locatie nog steeds hard nodig te hebben. Daarom stelt het college van B&W aan de gemeenteraad voor om de noodopvang aan de Zuider Carnisseweg 110a nogmaals te verlengen voor een periode van 12 maanden.

De verlenging is noodzakelijk vanwege de blijvend toenemende opgave die bij gemeenten wordt neergelegd voor het huisvesten van asielzoekers. Er is nog geen andere locatie beschikbaar in Barendrecht om asielzoekers te huisvesten.
Intussen vinden met de provincie en de gemeente Rotterdam gesprekken plaats over de realisatie van reguliere huisvesting in het Zuidelijk Randpark ten behoeve van onder andere asielzoekers. Er zijn nog geen concrete afspraken vastgelegd, waardoor de noodopvang aan de Zuider Carnisseweg op dit moment niet beëindigd kan worden.

Het college van B&W stelt dan ook aan de gemeenteraad voor om de noodopvang aan de Zuider Carnisseweg 110a nogmaals te verlengen voor een periode van 12 maanden.

Kosten

Bij de stukken zit ook een evaluatie van de noodopvang tot op heden. "In het kostenplaatje valt op dat de opvang 60.000 euro per opvangplek per jaar kost. Alleen al aan eten wordt 52 euro per persoon per dag besteed”, reageert Echt voor Barendrecht (EVB). Raadslid Jonathan Vrijman is verbaasd over hoogte van deze bedragen: "Hoewel de gemeente niet opdraait voor deze kosten, zijn ze wel erg hoog. Terwijl veel mensen iedere euro moeten omdraaien vanwege dure boodschappen en hoge energielasten, wordt hier 52 euro per persoon per dag aan eten berekend. Hoe is dit mogelijk?”.

In de opvang kunnen de bewoners niet zelf koken, zodat een cateraar wordt ingeschakeld. Alle kosten zijn voor het COA.