Het pand van de Voedselbank aan de Klarinetweg.
Het pand van de Voedselbank aan de Klarinetweg. Foto:

Zoektocht naar pand voor Voedselbank en Kledingbank

BARENDRECHT – De gemeente zoekt tot nu toe tevergeefs naar een nieuw pand voor de Voedselbank Barendrecht en Kledingbank Uniek. Inmiddels dreigt ook de kringloopwinkel dakloos te worden.

Op 5 juli heeft de gemeenteraad unaniem de motie ‘toekomstbestendige Voedsel- en Kledingbank’ aangenomen. Op verzoek van PvdA, GL en SGP/CU gaf wethouder Margo Stolk (EVB) een overzicht van wat er tot nu toe is ondernomen.

De wethouder stelde dat het vinden van huisvesting voor de twee instellingen geen wettelijke taak is van de gemeente. Maar omdat er duidelijk behoefte aan is, wordt er toch een onderzoek gedaan. Daarbij is het een probleem dat de gemeente zelf nog maar een beperkt aantal gebouwen bezit. Bovendien neemt de vraag naar ruimte toe, onder meer voor statushouders, huisartsen en kinderopvang.

De Voedselbank Barendrecht huurt nu van de gemeente containers aan de Klarinetweg 4. De vergunning aan de Klarinetweg loopt af op 1 januari 2026. De Voedselbank heeft een (winkel)gebouw nodig dat voldoet aan de eisen voor voedselveiligheid en de privacy voor de klanten. De Voedselbank krijgt subsidie van de gemeente.

Stichting kledingbank Uniek verkoopt bijvoorbeeld kleding en fietsen tegen een klein bedrag voor mensen die net boven de bijstandsnorm zitten. De kledingbank huurt nu antikraak aan de Talmaweg. Maar het huurcontract is door de eigenaar voor begin 2024 opgezegd, omdat er woningen worden gebouwd. De kledingbank, die geen subsidie van de gemeente krijgt, zoekt een pand dat vergelijkbaar is met dat waar de Voedselbank naar zoekt.

Er is al naar een aantal panden gekeken. Zo is de Voedselbank al op bezoek geweest bij Loods 38. Dat gebouw voldoet echter niet aan de eisen voor voedselveiligheid. Bovendien wordt het gesloopt.
Voor de kledingbank is een pand op een bedrijfsterrein in beeld geweest. Daarvoor zou het bestemmingsplan aangepast moeten worden. Omdat het pand voor fietsers niet veilig te bereiken is, wordt hier vanaf gezien.
De gemeente bezit nog grond aan de Voordijk. Daar zijn echter meerdere belangstellenden voor, zodat er eerst een ruimtelijke studie gemaakt moet worden.

Meer samenwerking tussen de Voedselbank en de kledingbank zou de zoektocht iets eenvoudiger maken. Het zijn echter twee instellingen met een totaal verschillende werkwijze. Wel liet Ariane Verdoorn van de kledingbank tijdens de vergadering het woord doen door voorzitter Cees Versendaal van de Voedselbank. Beide instellingen zouden wel een pand kunnen delen, als er aparte ingangen zijn.

Wethouder Margo Stolk blijft intussen verder zoeken naar huisvesting. Ze hoopt op suggesties uit de samenleving.