Woonvisie op 30 mei in de gemeenteraad

BARENDRECHT – Er moet in de komende jaren meer voor ouderen worden gebouwd in Barendrecht. “Dan is het nodig dat de gemeente helpt om betaalbare, vernieuwende plannen voor deze doelgroep mogelijk te maken”, dat zei Cees Buijs in een reactie op de Woonvisie Barendrecht 2023 – 2027. 

Buijs is voorzitter van de ouderenbond KBO. Hij sprak ook namens de Maatschappelijke Coalitie Barendrecht.
“Er is ons inziens nog steeds te weinig aandacht voor aanpassing van de bestaande woningvoorraad. Bovendien is er te weinig aandacht voor het sociale domein in de bestaande woonomgeving. Bijvoorbeeld door het bevorderen van ontmoeting ontstaat het begin van het voor elkaar willen zorgen”, aldus Buijs.

Sociale huurwoningen

De Woonvisie werd op 16 mei besproken door de raadscommissie Samenleving. Daar reageerde ook bestuurder Harro Zanting van Wooncompas op het stuk. Hij is verbaasd dat de gemeente Barendrecht 30 procent sociale woningbouw wil opnemen in de nieuwbouwplannen. “Daarmee kan niet voldaan worden aan de grote vraag van woningzoekenden. 40 tot 50 procent moet haalbaar zijn.”
Volgens wethouder Dirk Vermaat (EVB) zorgt de 30 procent sociale huurwoningen er voor dat er een goed evenwicht ontstaat in het woningaanbod. Hij herinnerde eraan dat in het verleden de grote steden ‘veelvraat’ waren bij het opeisen van sociale huurwoningen. “Barendrecht vroeg altijd 30 procent sociale huurwoningen aan. Maar de grote contingenten gingen naar de steden. Wij mochten ontzettend blij zijn als we 25 procent kregen.” Meer dan 30 procent is volgens Vermaat in de Stationstuinen financieel niet haalbaar. Bovendien is de grond niet in handen van de gemeente, maar van een ontwikkelaar.

Woonnet

De Woonvisie wordt op 30 mei besproken in de gemeenteraad. Wellicht komt EVB dan nog terug op hun wens voor een Woonnet Barendrecht, waarbij de eigen inwoners meer kans krijgen op een woning. Het college wil afwachten hoe de landelijke wetgeving zich ontwikkelt.