‘Waarom moeten Barendrechters betalen voor rotonde voor Albert Heijn?’

BARENDRECHT – Albert Heijn kan bezoek verwachten van de wethouders Dirk Vermaat (verkeer) en Lennart van der Linden (economische zaken). Aanleiding is de komst van het distributiecentrum van de supermarkt aan de Boezemweg.

EVB diende tijdens de raadsvergadering van dinsdag een motie in om Albert Heijn de aanleg te laten betalen van de rotonde die nodig is voor de ontsluiting van het distributiecentrum. Roeland Bol (EVB) schat dat op twee miljoen euro.

Bol is niet blij met de komst van het distributiecentrum. “Een distributiecentrum van 35.000 vierkante meter op een plek waar wij denk ik allemaal, liever huizen voor Barendrechters hadden gehad. 35.000 vierkante meter, om even te vergelijken, zo groot als de hele Johan Cruijff Arena. Maar naar en van die plek, vlak naast de Stationstuinen, rijden straks geen vrolijke Barendrechters, maar wel veel vrachtwagens en bezorgbusjes.”

“Maar waarom moeten Barendrechters betalen voor een rotonde voor Albert Heijn? Onderdeel van een multinational, die vorig jaar maar liefst 2,5 miljard euro winst heeft gemaakt. En wat krijgen de Barendrechters hier dan voor terug? Dat zal niet veel werkgelegenheid zijn, want er werken straks vooral robots in dat distributiecentrum”, aldus Bol.

Leendert Mijnders (SGP/CU) wees erop dat de bouw van het distributiecentrum past binnen het bestemmingsplan. Bovendien gaat het om een rotonde die het algemeen belang dient.

Wethouder Dirk Vermaat (EVB) verklaarde dat de komst van het distributiecentrum niet is tegen te houden, omdat deze past binnen het bestemmingsplan. De rotonde is niet alleen in het belang van Albert Heijn, ook van bewoners van de Gebroken Meeldijk. Die zouden anders al het vrachtverkeer door hun straat hebben rijden.

Vermaat ziet wel de mogelijkheid om Albert Heijn het onderhoud van de rotonde te laten sponsoren, zoals ook bij andere rotondes gebeurt. Eventueel samen met transportbedrijf Euser, dat de rotonde ook gaat gebruiken.

Vermaat wil samen met wethouder Van der Linden in gesprek gaan met Albert Heijn. Het gaat dan vooral over de afwikkeling van het verkeer. De wethouder zou graag zien dat het vrachtverkeer van en naar het distributiecentrum de kortste weg naar de A15 neemt, in plaats van de Kilweg naar de A29.

Na deze toezegging van de wethouder trok Bol zijn motie in.


Afscheid van  Elco Jongeneel

BARENDRECHT – Elco Jongeneel nam dinsdag afscheid van de gemeenteraad. De VVD’er was lang lid van de gemeenteraad. De laatste maanden was hij burgerraadslid. Omdat hij verhuist naar Rhoon, komt er nu een einde aan zijn raadswerk in Barendrecht. De burgemeester deed hem uitgeleide met een bos bloemen en de opmerking dat er in zijn nieuwe woonplaats vast wel behoefte is aan raadsleden.