Raadsleden op bezoek in de noodopvang.
Raadsleden op bezoek in de noodopvang. Foto:

Bezoek aan asielzoekerscentrum

BARENDRECHT - Op woensdag 25 mei bracht een aantal leden van de Raad een bezoek aan het Asielzoekerscentrum (AZC) aan de Zuider-Carnisseweg om hun waardering uit te spreken voor de toewijding en het harde werk van het personeel.

De delegatie bestond uit Tina Jakoeb (PvdA), Marcel van Prehn (D66), Cees Schaap (VVD), Arie Kooijman (GL), Lydia Verkade (SGP/CU), Petra de Kam en Arno Schippers (CDA). Zij werden rondgeleid door Cor Snijders van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
Het bezoek diende als erkenning voor de inzet van het personeel dat asielzoekers begeleidt.


Onderzoek naar verdeling huurwoningen

BARENDRECHT – Er wordt onderzocht of Barendrecht woningen beter op een andere manier kan verdelen dan via Woonnet Rijnmond. De gemeenteraad nam dinsdag unaniem een motie aan die was ingediend door EVB en PvdA.

De Verordening woonruimtebemiddeling regio Rotterdam moet in 2024 worden herzien. De indieners willen voor die tijd duidelijk hebben of de kansen voor Barendrechtse woningzoekende worden vergroot met een andere aanpak.
Wethouder Vermaat beloofde dat het college gaat onderzoeken of Woonnet Rijnmond of een alternatief beter is voor Barendrecht.

De gemeenteraad stemde in met de Woonvisie van het college. Arie Kooijman (GL) wees erop dat binnenkort geen ruimte meer is voor nieuwbouw. "We zullen het dan over een andere boeg moeten gooien.” Hij denkt dan aan het tot woonwijk omvormen van bedrijfsterreinen of hoogbouw binnen bestaande wijken. Wethouder Dirk Vermaat (EVB) gaf aan dat er na de Stationstuinen nog ruimte is voor 519 nieuwbouwwoningen. Hij is het met Kooijman eens, dat het niet makkelijk gaat worden om extra ruimte te vinden.
Tina Jakoeb (PvdA) stemde als enige tegen de Woonvisie. Zij wil dat er in plaats van 30 procent sociale huurwoningen, 50 procent wordt gebouwd in de komende drie jaar.
"Dat is niet haalbaar”, reageerde wethouder Vermaat. De gemeente bezit zelf geen grond en is afhankelijk van ontwikkelaars. Volgens hem liggen er uitgebreide berekeningen aan de basis van de Stationstuinen. "Dat kunnen we niet even veranderen.”


EVB maakt tour met mindervaliden

BARENDRECHT - Op zaterdag 13 mei hebben ervaringsdeskundigen samen met leden van Echt voor Barendrecht (EVB) zowel rond de Middenbaan als in Carnisselande gekeken naar knelpunten op het gebied van de toegankelijkheid. Ondanks het feit dat er sinds het vorige rapport van EVB uit 2018 wel wat punten zijn aangepakt, moesten er nog steeds hindernissen genomen worden. 

Leden van EVB gingen op stap met deskundigen.