Lennart van der Linden en Miranda Mes bij de terrassen van het Doormanplein.
Lennart van der Linden en Miranda Mes bij de terrassen van het Doormanplein. Foto:

Eén jaar Echt voor Barendrecht aan de macht

BARENDRECHT - Barendrecht wordt sinds een jaar bestuurd door een gemeenteraad en een college waarin Echt voor Barendrecht (EVB) een meerderheid heeft. Hoe bevalt deze machtspositie? En hoe gaan fractie en wethouders met elkaar om? We vragen het aan fractievoorzitter Miranda Mes en wethouder Lennart van der Linden.

door Arco van der Lee

Hoe bevalt het?

Miranda Mes: “Het bevalt heel goed. We zijn een half jaar zoekende geweest naar onze rol als fractie. Maar we hebben dat goed ingevuld. Onze rol is kritisch meedenken, maar niet te veel op detailniveau.”

Wordt alles voorbesproken tussen de fractie en de wethouders?

Lennart van der Linden: “Ik ben blij dat we dat hier zo niet doen. In de vorige periode stelde de fractie veel vragen aan het college over dingen die we in de samenleving hoorden. Het zou toch gek zijn als we daarmee zouden stoppen?”
Miranda Mes: “We hebben wel overleg met elkaar en we willen niet tijdens de raadsvergadering de wethouders verrassen. Maar bijvoorbeeld bij het idee voor een openluchtzwembad kiezen we ervoor om dat in het openbaar te bespreken. Dan kan de kiezer zien welke afwegingen we maken.”
Lennart van der Linden: “Bij de flexwoningen in de Maasstraat was het een weging van belangen. Het is prima om dat aan de samenleving te laten zien.”

Zijn de wijkbezoeken anders geworden? 

Lennart van der Linden; “We hebben na de verkiezingen even rust genomen. Maar we pakken het nu weer op. Alleen heeft onze bus het begeven. We zijn op zoek naar een nieuwe.”
Miranda Mes: “De eerste keer keken de mensen verbaasd en dachten ‘Wat komen jullie doen?’. Maar nu is het weer als vanouds. We gaan nu één maal per twee maanden op wijkbezoek. Daar tussendoor doen we iets anders, zoals recent een tour met mindervaliden. Waarschijnlijk gaan we dat verder in de periode weer intensiveren want het doel is uiteraard om iedere wijk in Barendrecht deze periode minstens eenmaal te bezoeken.”

Waar moet het college het komende jaar meer aandacht aan besteden?

Miranda Mes: "Het afvalbeleid moet meer handen en voeten krijgen en daar moeten de burgers actief bij betrokken worden. Wij hopen dat er in de herfst inspraakbijeenkomsten komen. Wij zijn voor goed ingerichte milieuparkjes in de wijken. Het is goed om dat idee te toetsen bij inwoners.”
Lennart van der Linden: “Bij het Trefpunt zitten we midden in de aanbestedingsprocedure. Daar gaan we mee aan de slag. Dat geld ook voor de scholencarrousel. En we hebben stappen gemaakt bij de woningbouw. Als je nu langs Lagewei rijdt, dan zie je de graafmachines al grond verzetten. Nu moeten daar de palen de grond in.”

Moeten jullie buiten Barendrecht uitleggen hoe het bestuur hier functioneert?

Miranda Mes: "Je bent als Barendrechts raadslid wel een bezienswaardigheid. ‘Hoe gaat dat?' ‘Hoe is het zo gekomen?' zijn vragen die je krijgt.”

Lennart van der Linden: “We hebben in Barendrecht eindelijk toerisme: politiek toerisme. Allerlei mensen komen langs om te kijken hoe het gaat in deze gemeente.”

De toeristen kunnen dan na afloop een biertje drinken op het Doormanplein. De terrassen op dat plein horen ook bij de dingen die EVB in het eerste jaar van het meerderheidscollege gerealiseerd heeft.