Woningzoekenden

"Als Bewonersraad maken we ons zorgen over de positie van reguliere woningzoekenden en zoeken graag samen met de gemeente naar oplossingen hiervoor. 

De berichtgeving in De Schakel de afgelopen weken over de huisvesting van Oekraïners, asielzoekers en vergunninghouders laat zien dat de druk op de woningmarkt in Barendrecht buitengewoon hoog is. Via woonprotesten is de afgelopen jaren al aandacht gevraagd voor de enorme krapte op de woningmarkt. Hierdoor is het aantal woningen dat vrijkomt en weer verhuurd kan worden erg laag. Tel daar de huisvesting van vluchtelingen uit de Oekraïne en de toename van vergunninghouders bij op, dan is de verwachting van de gemeente over voldoende vrijkomende woningen niet realistisch. 

Samen met Patrimonium hebben we met de gemeente Barendrecht (prestatie)afspraken gemaakt over de beschikbaarheid van sociale huurwoningen in Barendrecht. Van de vrijkomende sociale huurwoningen wordt maximaal 20 procent toegewezen aan vergunninghouders.
En het klopt inderdaad dat 88 huurders uit de Zeeheldenbuurt de afgelopen twee jaar verhuisd zijn naar een andere woning. Aan de andere kant heeft Patrimonium alleen al het afgelopen jaar 130 sociale huurwoningen opgeleverd.
Bij het tijdelijk beschikbaar stellen van 25 woningen in de Zeeheldenbuurt aan Oekraïense vluchtelingen nam Patrimonium niet de verantwoordelijkheid van de gemeente over, maar hielpen zij op dat moment een crisis te voorkomen. De herhuisvesting van deze vluchtelingen is de verantwoordelijkheid van de gemeente, waar Patrimonium aan mee wil werken.
Onze zorg is dat de reguliere woningzoekenden buiten spel komen te staan. Onze vraag is dan ook welke oplossingen de gemeente ziet om dit probleem op te lossen? Zelf denken we bijvoorbeeld aan alternatieve huisvesting (zoals het hergebruiken van bestaande gebouwen), het aanwijzen van extra locaties voor sociale woningbouw en huisvesting buiten de sociale huursector.

De Bewonersraad heeft de gemeente uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. We zien de uitnodiging dan ook graag tegemoet."

André Krijgsman
voorzitter Bewonersraad Patrimonium, Barendrecht


Hondenpoep

"Ik wil de hondenliefhebbers die hun honden uitlaten op het grasveld aan de Klipper bij de twee tunneltje er op wijze dat ze zelf de behoefte van hun dierenvriend moeten opruimen. Dus niet de bewoners en niet even kijken of niemand het ziet, gewoon het zakje uit je jas halen en opruimen.
Hartelijk dank voor jullie medewerking."

P de Cauwer,
Barendrecht


EVB valt door de mand

“Was u ook zo 'blij' met het aantreden van de EVB in het gemeentebestuur?
De EVB zou de puinhopen, achtergelaten door Groenlinks, PvdA en de andere splinterpartijen wel even gaan opruimen en vooral veel minder geld gaan verspillen. Inmiddels is duidelijk dat het verkiezingspraatjes waren. De gemeente-belasting gaat dit jaar voor iedereen met meer dan 10 % omhoog.
Ongekend en onbehoorlijk in deze dure tijd. Institutionele diefstal is het en nooit eerder vertoond.

EVB, dit eens maar nooit weer! Dwaze plannen doorvoeren zoals het stoppen van de samenwerking met Albrandswaard en Ridderkerk. Deze BAR-samenwerking zou juist een fusie moeten worden en daarbij ook Zwijndrecht en Ambacht betrekken. Waarom hebben deze 5 mini-gemeenten op de zuidelijke helft van ons eiland bij elkaar 130 gemeenteraadsleden en de noordelijke helft (Rotterdam) heeft er 45 ? Het zuidelijke deel heeft 26 B&W-mensen (burgemeesters plus wethouders) en het noordelijke 9. Rotterdam heeft 650-duizend inwoners en de 5 kleine gemeenten samen 230-duizend. Waar wordt er nou geld verspild? Logisch dat de belasting hier zo hoog is.”

Dr v Nielen,
Barendrecht


Ingezonden brieven

Ingezonden brieven van maximaal 200 woorden kunnen per email gestuurd worden naar
redactiebarendrecht@
barlokalemedia.nl