Sjoerd Aertssen aan het werk.
Sjoerd Aertssen aan het werk. Foto:

Gevlochten heg goed voor de natuur

BARENDRECHT - Het is maandagmorgen en op De Kleine Duiker staan zeven mensen klaar om te beginnen met de workshop heggenvlechten. 

Door Ilayda Barkey

De workshop wordt door Sjoerd Aertssen van het Kleinschalige Cultuurlandschap verzorgd. In de workshop leren de vrijwilligers heggenvlechten op authentieke wijze. Veel van de vrijwilligers werken zelf op De Kleine Duiker in de moestuinen en vinden het altijd wel leuk om mee te doen aan workshops als deze. Ook zijn er genoeg vrijwilligers die zijn gekomen voor inspiratie in wat zij kunnen doen in hun eigen tuinen met de heggen. Sabine is zo’n vrijwilliger. “Ik dacht eigenlijk inspiratie op te doen voor mijn eigen tuin, ik heb een hele grote tuin, heel verwilderd en de heg heeft gaten bij ons, dus ik denk dat ik er iets mee kan”, aldus Sabine. 

Landschap

Instructeur Sjoerd Aertssen komt zelf uit Wijchen. Hij heeft van jongs af aan altijd een interesse gehad in de natuur en is toen later zelf als vrijwilliger begonnen met bomen knotten, wat hij erg leuk vond. Een aantal jaren later kwam hij erachter dat een heg een veel groter effect heeft in het landschap.

Sjoerd vertelt: “De heg speelt een enorme grote rol bij de biodiversiteit, want toen Nederland nog heel veel heggen had was dat ook het hoogtepunt van het aantal soorten wat hier in Nederland voorkwam. Dus die heg heeft een enorm groot belang voor verschillende dieren en planten. Daarom is het ook belangrijk dat heggen weer terugkomen in het landschap, want het gaat echt heel slecht met de biodiversiteit.” 

Schaduw

Een heg heeft een zonkant en een schaduwkant, dus zonminnende planten krijgen ook een kans. In de schaduw kunnen ook veel dieren koelte vinden, zoals bijvoorbeeld de koe. “ Een koe kan in de schaduwkant van de heg lekker uitrusten en kauwen, dan hoeft die niet in de volle zon te staan stressen.” “ Er is ook bewezen dat een koe meer melk geeft als die minder stress heeft, en een volle zon geeft zo’n beest heel veel stress.”, legt Sjoerd uit.

De heggen zijn ook een hele mooi plek voor amfibieën die snel als er een vogel aankomt in de heg kunnen schieten. Muisjes en egeltjes kunnen schuilen, mierenhopen kunnen zich daarin ontwikkelen en alle bloesems van zo’n heg trekken natuurlijk weer heel veel insecten aan. Die bloesems zullen weer vruchten geven in het najaar wat weer verschillende vogels zal aantrekken. 

Ook veel dieren die bedreigd worden profiteren goed van heggen. “Het zijn snelwegen voor heel veel beesten”, aldus Sjoerd Aertssen. 

Sjoerd heeft in Engeland cursussen gevolgd en is sinds 2013 bezig geweest met het hanteren van een Nederlandse methode, die nu wordt geleerd aan de vrijwilligers van De Kleine Duiker. Deze methode is sneller dan de Engelse methode die ook hier in Nederland het meeste wordt gebruikt voor heggen. Nu is het ook de perfecte tijd om de heggen te vlechten, want je doet dit vaak in de winter ter voorbereiding van de broedperiode. 

Duo's

Met Sjoerds methode worden de heggen in twee delen horizontaal gevlochten door de vrijwilligers. Sjoerd en de vrijwilligers vlechten nu vooral voor een goed structuur. Het eerste deel begint vanaf de grond tot kniehoogte en het tweede deel vanaf kniehoogte tot de heupen. 

De vrijwilligers werken in duo’s samen om de heg te vlechten en staan elke keer vijf meter van elkaar vandaan. Met 6 vrijwilligers kan je een heg van 150 meter makkelijk vlechten. 

Heggenvlechten is ook een eenmalig iets, het enige wat hierna gedaan moet worden aan onderhoud is het snoeien. In de Engelse methode zou er na 15 of 20 jaar helemaal opnieuw begonnen moeten worden. 

De vrijwilligers zijn begonnen om 9 uur en werken door tot 13 uur. De harde werkers worden beloond met een lunch.

Informatie

Meer informatie over het vlechten van heggen is te vinden op de website van Sjoerd Aertssen:
kleinschaligcultuurlandschap.nl

Zo nu en dan regent het, maar de deelnemers vlechten gewoon door.