De parkeerplaats aan de Maasstraat.
De parkeerplaats aan de Maasstraat. Foto:

Vergadering over plan voor 36 flexwoningen

BARENDRECHT – Het plan om flexwoningen te bouwen aan de Maasstraat wordt op dinsdag 14 maart besproken door de raadscommissie Ruimte. De vergadering begint iets eerder dan gebruikelijk: om 19.30 uur.

De gemeente Barendrecht wil met deze tijdelijke flexwoningen een snelle oplossing bieden aan woningzoekers die met spoed een dak boven hun hoofd nodig hebben. “Omdat op de huidige woningmarkt de prijzen zeer sterk zijn gestegen, is het voor veel mensen vrijwel onmogelijk geworden om woonruimte te vinden. Door met flexwoningen en een tijdelijke vergunning te werken, wordt het proces goedkoper en de exploitatie sneller kostendekkend. De gemeente wil daarom met dit project spoedzoekers en starters op de woningmarkt helpen hun woonruimte te vinden”, stelt het college.

De 36 tijdelijke woningen aan de Maasstraat worden gerealiseerd in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf en een woningcorporatie. De woningen worden geplaatst op een weinig gebruikte parkeerplaats, op korte afstand van bestaande woningen van de wijk Noord 1. De bewoners daarvan zijn er niet blij mee, zo hebben ze al laten weten.

,,Al meer dan vijftig wijkbewoners hebben zich actief aangesloten bij onze actie’’, zegt Sjoerd Feenstra, bewoner van de IJsselstraat. ,,We realiseren ons allemaal de noodzaak om snel nieuwe huizen te bouwen, voor starters, spoedzoekers en vluchtelingen die in ons land mogen blijven. Maar de oplossing voor de een mag niet het probleem van de ander worden. De verontwaardiging gaat over de manier waarop dit plan door de strot van de wijk wordt geduwd. Er is niet gekeken naar wat past op zo’n stukje grond, maar hoe je minimaal 36 flexwoningen in zo’n ruimte perst.’’ Die 36 zijn het minimumaantal huizen waarover Barendrecht met minister De Jonge een financieringsdeal kon sluiten.

De bezwaren van de omwonenden gaan over verkeersveiligheid, aantasting van het groen, toenemende parkeerdruk in wijk en versterking van de onbalans in de wijk Noord 1, mede door een eenzijdige woningtoewijzing door Patrimonium.

Parkeernorm
,,Van goede randvoorwaarden is geen sprake meer, wat het raadsvoorstel ook probeert te suggereren’’, vindt ook Jos Wesdijk, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van de flats aan de Scheldestraat. ,
,Alle criteria zijn zo gekneed en bijgeschaafd dat het plan zogenaamd past op die locatie. Kijk maar naar de parkeernorm. Die is een halve auto per woning. Dat kan volgens het raadsvoorstel omdat de piepkleine flexwoningen vergelijkbaar zouden zijn met kamerverhuur. Maar de doelgroep is helemaal niet de typische kamerhuurder, zoals een student zonder auto. Het zijn starters en spoedzoekers, mensen met banen en dus meestal ook een auto. Daar moet je naar kijken.’’
In de straten rondom de Maasstraat groeit dan ook de angst voor een verder oplopend tekort aan parkeerplaatsen als de flexwoningen er zouden komen. ,,De gemeente weet toch hoe het mis kan gaan als je de parkeernorm kunstmatig laag houdt? Kijk maar naar de elf nieuwe appartementen aan de Middenbaan 64, ook voor starters gebouwd. Ook daar zou een halve parkeerplaats per woning voldoende zijn. De praktijk is dat vrijwel elke bewoner een auto heeft, soms zelfs twee, want het plan voor een elektrische deelauto is geflopt.’’


Spaans- en Portugeestalige liedjes

BARENDRECHT - Het duo Estér y Alain zingt op zondag 19 maart Spaans- en Portugeestalige liedjes tijdens het concert van stichting Barendrecht Klassiek in de Dorpskerk.
Zangeres Ester Veldhuis en gitarist Alain Labrie spelen prachtige, vurige en gevoelige Spaans- en Portugeestalige liedjes. Een repertoire dat zich uitstrekt over de halve wereld: van uitbundige flamenco, Portugese fado, geestige Mexicaanse liedjes tot Argentijnse zamba en zwoele son cubano.
Het concert begint, zoals gebruikelijk, om 12 uur, in de Dorpskerk, Dorpsstraat 146. De toegang is gratis, maar een gift na afloop wordt zeer gewaardeerd.

Estér y Alain.