Afbeelding

Britse onderscheiding voor Hans Onderwater

Algemeen

BARENDRECHT – Hans Onderwater krijgt een hoge Britse onderscheiding. Hij is benoemd tot MBE, voluit 'Member of the Most Excellent Order of the British Empire'. De Barendrechter wordt onderscheiden omdat hij zich er sinds meer dan veertig jaar voor inzet de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Zo is hij betrokken bij de herdenking van operatie Manna, de voedseldroppings in 1945. Door het schrijven van boeken kreeg hij contact met veel nabestaanden van omgekomen vliegers. Onderwater schreef ook boeken over de geschiedenis van enkele squadrons van de Britse luchtmacht. Daarnaast werkte hij lang als leerkracht op basisschool Het Kompas en op de Rehobothschool.

Een Britse reactie kwam voor Hans Onderwater niet helemaal onverwacht. "Mijn vrouw en ik werden onlangs uitgenodigd om een kopje thee te drinken bij de Britse ambassadeur. Daarbij werden allerlei slimme vragen gesteld. Dus ik had verwacht dat ik misschien een bedankje zou krijgen."

In plaats daarvan kreeg hij onlangs een telefoontje van de ambassade. Daarin werd meegedeeld dat het Hare Majesteit Elisabeth de Tweede had behaagd om Hans Onderwater een MBE toe te kennen. De datum waarop de onderscheiding wordt uitgereikt is nog niet bepaald.

Het benoemen van Nederlanders tot MBE is een zeldzaamheid. Sinds 1945 is de onderscheiding hier 54 maal toegekend. De bekendste Nederlandse MBE is dirigent Bernard Haitink. Britten die worden opgenomen in deze ridderorde mogen met 'sir' worden aangesproken. Bij buitenlanders is dat niet gebruikelijk.

Advertenties uit de krant