Afbeelding
FOTO

Lekker eten bij eetcafé Heel Gewoon

Algemeen

BARENDRECHT – Iedere maandagavond is het gezellig druk in de keuken en aan de tafels in Aksent. Dan wordt er namelijk gekookt en iedereen kan voor slechts vijf euro mee-eten. Vorige week maandag stond er spaghetti en een vruchtentoetje op het menu bij eetcafé Heel Gewoon. In de keuken werd er hard gewerkt door vrijwilligers en cliënten van Humanitas DMH om het eten om 18 uur op te kunnen dienen. De tafels werden gedekt door Kim en Martijn en de bezoekers druppelden langzaam binnen. ,,Het is veel leuker om hier te eten dan thuis", vertelt Martijn. ,,Ik lust alles, dus het maakt mij niet uit wat we eten."

Thuis alleen
Mevrouw de Ruiter en Kitty zitten aan tafel te wachten tot het eten wordt opgediend. Beiden zijn cliënten van Humanitas DMH, maar wonen zelfstandig. ,,Ik vind het leuk om groente te snijden en vlees te bakken", zegt Kitty. Mevrouw de Ruiter vult aan dat het erg gezellig is om hier eens per week te eten. Ook zij lust alles en thuis kookt ze niet zo vaak. En daarnaast is ze thuis ook maar alleen.

Eetcafé Heel Gewoon is ontstaan door een idee van medewerkers van Humanitas DMH. Ze staan voor een samenleving waarin voor iedereen een plekje is. Op deze manier worden mensen met een beperking en de wijkbewoners samengebracht. Wijnanda Witter is de meeste maandagavonden de begeleider. Enthousiast vertelt ze over het eetcafé: ,,Wij proberen altijd met verse producten te werken. Geen pakjes en zakjes. De vrijwilligers koken met veel plezier en de cliënten kunnen helpen met waar ze goed in zijn. Sommige mensen eten thuis nauwelijks warme maaltijden. Op deze manier weten we zeker dat ze eens per week goed eten. Daarnaast is het natuurlijk gezellig om met elkaar te eten en kan iedereen aanschuiven. "

Gezellige sfeer
Een aantal vaste bezoekers wacht netjes tot iedereen een bord spaghetti heeft gekregen voordat ze beginnen met eten. Zij komen iedere week. Man met vrouw en vader. ,,We komen hier al vanaf het begin. Het is makkelijk en er is altijd iemand voor een praatje."

Er is ruimte voor dertig mensen. Op de website staan de menu's ver vooruit vermeld.

Aanmelden als vrijwilliger kan ook. De begeleiders helpen met het ondersteunen van de cliënten. Zij krijgen een korte basiscursus.

Aanmelden en mee-eten
Eetcafé Heel Gewoon start iedere maandag om 16 uur met koken. Om 18 uur wordt er gegeten.
Kinderen betalen 3,50 euro en volwassenen 5 euro voor een hoofdgerecht, toetje en drinken.
Via de site kan men zich aanmelden. Eetcafé Heel Gewoon, sporthal Aksent, Bachlaan 14. http://eetcafe-barendrecht.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant