Afbeelding

Vrijwilligerswerk in Rwanda

Algemeen

ROTTERDAM - In januari heeft Livi van Overdam uit klas 4 van het Zuider Gymnasium vrijwilligerswerk gedaan in Rwanda. Ze vertelt over haar ervaringen daar:

'Ik heb daar gewerkt in het ziekenhuis vlakbij de hoofdstad Kigali. Ik kwam op het idee toen mijn vader vertelde dat hij ging helpen in het ziekenhuis van Piet Noë, een vriend van hem. Het leek mij leuk om mee te helpen en een deel van Afrika te zien. Ik kon op school regelen dat ik de eerste lesweek verlof kreeg. Uiteindelijk ben ik in de tweede week van de kerstvakantie afgereisd naar Rwanda, samen met Marc Veckeneer, de oprichter van de Retina Repair Foundation, en mijn vader.

Het ziekenhuis, waar we tien dagen zijn geweest, is gebouwd door Piet Noë. Met hulp van sponsoren en geld uit zijn eigen vermogen heeft hij het Rwanda Charity Eye Hospital gebouwd. Het idee van het oogziekenhuis was om mensen met oogproblemen te helpen, wat hard nodig is in Rwanda aangezien ongeveer 1,2 procent van de bevolking blind of zeer slechtziend is. Hij wil veel mensen helpen, maar helaas zijn er nog veel problemen met de verzekering, waardoor het ziekenhuis nog geen inkomsten heeft. Gelukkig is er een oplossing daarvoor bedacht. De patiënten worden nu verdeeld in vier categorieën, van arm naar rijk. De rijken moeten veel betalen en de armen bijna niks. Dit vind ik een erg goed systeem, want de rijken zorgen voor de armen. Helaas is er nog niet een heel grote patiëntenstroom. In de dagen dat wij er waren, was het echter wel druk. Een paar weken daarvoor was er namelijk via de radio reclame gemaakt. Hierdoor kwamen mensen van over heel Rwanda en zelfs iemand uit Congo. We hebben dus lange dagen gemaakt in het ziekenhuis, van 7.00 tot soms wel 21.00 uur. Mijn doel was om op elke afdeling te helpen, zoals bij de wasserette, keuken, optometrie en opticien. Dit was erg leuk om te doen, omdat je veel contact hebt met verschillende mensen. Ik kwam veel te weten over hoe het is om te leven in Rwanda. Daarnaast heb ik gewerkt aan een blog en foto's voor op de website van Retina Repair Foundation. Ook heb ik meegekeken bij het spreekuur en de operaties. Bij het spreekuur heb ik veel mensen geïnterviewd. Een groot probleem is dat de mensen erg lang wachten voordat ze hulp zoeken. Hierdoor hadden de meeste mensen al een blind oog en dan ook nog problemen aan het andere oog. Ik heb een aantal keren meegekeken. Na deze ervaring kan ik het jullie allemaal aanraden om vrijwilligerswerk te doen. Dit kan ook gewoon in de buurt. Als je iets doet voor iemand anders, voelt die zich goed en jij ook omdat je diegene hebt geholpen. Daarnaast zou het ook mooi zijn als het over de wereld een beetje beter verdeeld wordt en jij daar aan hebt meegeholpen!'

Advertenties uit de krant