Afbeelding

Inge de Bruijn Zwembad in moeilijkheden

Algemeen

BARENDRECHT – Als de gemeente Barendrecht stopt met het betalen van de Swin2Play-lessen, komt het Inge de Bruijn zwembad verder in de problemen. Dat hield directeur André van Kesteren maandag de raadscommissie Planning en Control voor.

De commissie vergaderde over de gemeentelijke begroting voor 2020. Van Kesteren was één van de insprekers. Volgens Van Kesteren nemen elke week honderd kinderen deel aan Swim2Play. Het draagt bij aan hun veiligheid. Op zijn beurt heeft het zwembad de inkomsten hard nodig.

"We maken ons grote zorgen over de exploitatie van het zwembad", zei de directeur. Door veranderde wetgeving kan het bad sinds 2018 de BTW niet meer verrekenen. De hogere kosten van energie en water, door de energietransitie, kosten het bad 40.000 euro per jaar. Er moet verder 2,3 miljoen worden uitgegeven aan het duurzamer maken van het gebouw. Als gevolg daarvan gaat de huur van het bad fors omhoog, verwacht de directeur.

Als gevolg van een verbouwing trok het bad in 2018 minder bezoekers dan gewoonlijk. Een andere tegenvaller is de opening van een particulier zwembad in een bedrijfsgebouw in de buurt. "Daar zullen we ongetwijfeld ook last van krijgen", verwacht André van Kesteren.

Het Inge de Bruijn bad bestaat bijna twintig jaar. Het bad zal in de loop der jaren meer onderhoud nodig hebben. Dat zorgt jaarlijks voor 455.000 euro extra exploitatielasten.

Het Barendrechtse zwembad komt nu 200.000 euro per jaar tekort. Volgens Van Kesteren is de bodem van de kas eind 2020 bereikt. Dan kan de huur aan de gemeente niet meer betaald worden. Hij vraagt de Barendrechtse politiek om Swim2Play te behouden en om in de toekomst de exploitatiebijdrage aan het bad te verhogen.

Voor het bad was Swin2Play één van de manieren om extra klanten te trekken. Overdag staat het bad vrijwel leeg door het verdwijnen van het schoolzwemmen.

Of de bezuiniging op Swim2Play doorgaat werd maandag onzeker. De éénmansfractie van D66 wil een motie indienen over het onderwerp, omdat raadslid Marcel van Prehn zijn bedenkingen heeft bij de bezuiniging. Echt Voor Barendrecht (14 zetels) zal de motie waarschijnlijk steunen, waarmee er een meerderheid voor is.

Wethouder Nico Bults vertelde dat hij samen met zijn collega Cees Schaap 'al enige tijd' in gesprek is met de directie van het zwembad over de situatie. Hij komt er bij de raadscommissie later op terug.

Advertenties uit de krant