Burgemeester Jan van Belzen op een plek waar tijdens de oorlog het verzet actief was.
Burgemeester Jan van Belzen op een plek waar tijdens de oorlog het verzet actief was.

Burgemeester: 'Wat vrijheid is, merk je pas als je het kwijtraakt'

Algemeen

BARENDRECHT – Eind april en begin mei wordt in Barendrecht op allerlei manieren de Bevrijding gevierd en herdacht. Burgemeester Jan van Belzen is blij met alle initiatieven. Tegelijk beseft hij dat veel ervan in de meivakantie gaat plaatsvinden. "Iedereen in Barendrecht moet er eens over nadenken, of het niet goed zou zijn om deze meivakantie in Barendrecht door te brengen. We gaan waardevolle dingen doen".

Jan van Belzen is opgevoed met de aandacht voor 4 en 5 mei.  "Als kind in de Alblasserwaard reed ik op 5 mei op een versierde fiets. We reden dan langs de burgemeester. En er werden ballonnen opgelaten. Iets wat nu niet meer zou kunnen. Toen 25 jaar Bevrijding werd gevierd, ik was toen 16, herinner ik mij dat ik met mijn vader door het dorp liep."|
Ook later, toen hij in Werkendam woonde , was er aandacht voor 4 en 5 mei. "Daar stond alles in het teken van de crossers. De mensen die piloten vanuit bezet gebied door de Biesbosch brachten. Bij de dodenherdenking stonden daar elk jaar veel mensen bij het monument. Meer dan hier op het Doormanplein."
Toen hij later voor de klas stond, besteedde Van Belzen in de les ook aandacht aan dit thema. Al die vieringen en herdenkingen hebben volgens de burgemeester gemeen dat ze mensen bij elkaar brengen. "Want vrijheid beleef je samen."

Voorgangers

In Barendrecht herinneren bepaalde plekken nog aan de oorlog. Zoals het pleintje tegenover de ingang van Het Kruispunt. Op een plaquette is daar te lezen dat hier de boerderij van Jaan Jiskoot stond, die belangrijk was voor het verzet.
In de Dorpsstraat is nog het gemeentehuis, waar tijdens de oorlog drie burgemeesters hun werk deden. De eerste, Bax, kon het niet aan en nam ontslag. De tweede, Beelaerts van Blokland, probeerde er het beste van te maken maar werd door de Duitsers ontslagen. De derde was NSB'er Brunsveld.
Van Belzen kent de geschiedenis van zijn voorgangers. "Je moet je in zo'n situatie afvragen 'Waar sta ik?'. En er komt een moment dat je zegt 'Dit is voor mij de grens'." 

Stimuleren

Bij de viering van 75 jaar Vrijheid ziet Jan van Belzen het als zijn taak om mensen te stimuleren en met elkaar in contact te brengen. "En  je moet soms gebruik maken van je burgemeesterschap om deuren open te krijgen." Dat laatste is bijvoorbeeld het geval als er buitenlandse gasten moeten worden uitgenodigd.
De gemeente Barendrecht is niet de organisator van alle festiviteiten, benadrukt Van Belzen.  "De initiatieven moeten uit de samenleving komen." De rol van de gemeente omschrijft hij als 'duwen, steunen en faciliteren'. Daarvoor heeft de gemeenteraad 40.000 euro beschikbaar gesteld.
De burgemeester is bestuurslid van Stichting Barendrecht Viert Vrijheid. Dit stichting wil de activiteiten coördineren en kan ook helpen bij het aanvragen van subsidie.

Activiteiten

Er zijn bij gemeente al veel initiatieven bekend. Zoals:

-een bevrijdingsontbijt in het centrum
-een bevrijdingslunch in Carnisselande
-een wandelroute langs historische plekken met vergrote oude foto's en QR-codes
-een optreden van het Meezingkoor in Carnisselande
-een stormbaan in het Riederpark
-diverse activiteiten op het Doormanplein en rond de Dorpskerk
-op De Kleine Duiker een vluchtelingenkamp, een onderduikplek en aandacht voor voedsel in de Tweede Wereldoorlog
-Kunst Creatief Barendrecht wil strips maken en exposeren
-De Historische Vereniging Barendrecht en Keep Them Rolling werken aan een rondrit met oude levervoertuigen
-films, lezingen en workshops in Het Kruispunt
-een reis met Stichting Stedenband naar Duitsland en Tsjechië
-lopen met het vrijheidsvuur door een hardloopteam
-bedrijven laten vertellen over hun ervaringen tijdens de oorlog
-gastlessen van veteranen op school 'Veteraan in de klas'
-de Rehobothschool maakt een krant

Wie iets wil organiseren, wordt uitgenodigd om dat te melden bij de gemeente (evenementenloket@barendrecht.nl) , dan wordt men betrokken bij het overleg.

Meivakantie

Maandag 4 en dinsdag 5 mei vallen in de meivakantie. Er wordt daarom ook gedacht aan activiteiten op andere data.  "Barendrecht is pas op 8 mei bevrijd, dus dat geeft een beetje ruimte", denkt de burgemeester. Maar vrijdag 8 mei valt ook nog in de meivakantie.  "Iedereen in Barendrecht moet er eens over nadenken, of het niet goed zou zijn om deze meivakantie in Barendrecht door te brengen. We gaan waardevolle dingen doen."

Jongeren

Bij de herdenking van 75 jaar Bevrijding is er vrijwel niemand meer die de oorlog als volwassene heeft meegemaakt. "Er zijn nu generaties die niet weten wat oorlog is. En dat is heel bijzonder", beseft Van Belzen.
 "Jongeren moeten weten wat er toen gebeurd is en dat het weer kan gebeuren. En onze vrijheid is het waard om behouden te blijven. Wat vrijheid is, merk je pas als je het kwijtraakt. En je moet voorkomen dat je het kwijtraakt. Dat gebeurt niet vanzelf. Daar moet je wel iets voor doen."
Een nieuwe generatie moet de fakkel overnemen. Vandaar het logo dat de gemeente gebruikt bij de activiteiten.

Informatie

De gemeente en Exxact Barendrecht hebben een website opgezet over activiteiten: www.barendrechtvrij.nl

Er is ook een pagina op Facebook: www.facebook.com/BarendrechtVrij

En op Twittertwitter.com/BarendrechtVrij

Het logo dat wordt gebruikt voor de activiteiten in Barendrecht.

Advertenties uit de krant