Logo deschakelbarendrecht.nl
Florian

Column Florian: Chapeau!

Duimpje, hartje of een gezellige smiley; de complimenten die online over en weer vliegen kunnen niet op. 'Alles voor de like' is een heuse uitspraak tegenwoordig, dat zoiets inhoudt als: we zetten de gekste dingen online, zodat onze connecties (mensen die we soms wel en vaak niet in het echt kennen) het kunnen zien en met een klik op het duimpje of hartje een melding op jouw mobiel kunnen toveren. Het berichtje luidt dan: 'persoon X vindt jouw gedeeld bericht leuk'. Steek in je zak dat compliment!
1 maart was het nationale complimentendag. Eerlijk gezegd is het me ontschoten, omdat het op een zondag viel. Later in de week moest ik er ineens aan denken; wat is er gebeurd dat we een heuse complimentendag nodig hebben? Geven we elkaar de rest van het jaar dan geen complimenten meer? In lichte paniek ging ik op zoek naar de oorsprong van die complimentendag. Gelukkig, Hans Poortvliet, die zich bezighoudt met waarderingsmanagement in het bedrijfsleven, is de initiatiefnemer van deze dag met als voornaamste reden om werkgevers en werknemers te stimuleren complimenten aan elkaar te geven. Fijn dat het buiten die dag ook nog mag. Maar doen we het buiten die dag? Of doen we het dan alleen online en geven we in het 'echte' leven eigenlijk niet zomaar complimenten?
Waardering ontvangen, maar ook geven, geeft beide personen een positief gevoel. Toch schijnt het in het echte leven nog redelijk lastig te zijn mensen een compliment te geven. Allereerst omdat we allemaal niet echt weten hoe we met een complimentje moeten opschieten. Als nuchtere Nederlanders zeggen we al gauw: "Ik doe gewoon m'n ding hoor, doe niet zo raar". Tsja… dat wordt wel lastig complimenten geven zo.
Laten we nu een aantal dingen doen: die complimentendag in stand houden, elkaar in het echte leven met regelmaat een compliment geven en als we een compliment krijgen, diegene bedanken voor het leuke compliment. Om er gelijk maar mee te starten: leuk dat je mijn column tot het einde toe hebt gelezen! Je ziet het, als je dat niet had gedaan was je een compliment misgelopen…

Meer berichten