Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:

Barendrecht benieuwd naar gevolgen Rotterdams vuurwerkverbod

BARENDRECHT – Barendrecht kijkt tijdens de komende jaarwisseling met meer dan gewone belangstelling naar Rotterdam. In de stad geldt dan voor het eerst een totaal vuurwerkverbod. Wat dat betekent voor Barendrecht is onduidelijk. Dat bleek dinsdag tijdens een vergadering van de raadscommissie Samenleving.

Schade

Burgemeester Jan van Belzen heeft een brief aan de gemeenteraad gestuurd over de afgelopen jaarwisseling. De aanpas was ‘succesvol’ staat daarin. Maar er staat ook in dat de totale schade van de jaarwisseling uitkomt op 28.828,02 euro. Een jaar eerder bedroeg de schade ‘slechts’9.753 euro. De preventieve maatregelen vielen iets duurder uit. Bij elkaar heeft de afgelopen jaarwisseling de gemeente 19.581,43 meer gekost dan die van een jaar eerder. “Dat heeft ons erg teleurgesteld”, aldus de burgemeester. De eerste indruk van de jaarwisseling was dat deze weinig schade had opgeleverd.

Komende jaarwisseling

De burgemeester beveelt aan om voor de komende Oud en Nieuwviering kritisch te kijken naar het voorkomen van vandalisme op afval- en hondenpoepbakken, gemeentelijk vastgoed en speeltoestellen.

De komende jaarwisseling geldt voor het eerst een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De burgemeester wil niet overgaat tot een totaal vuurwerkverbod, zoals Rotterdam doet. Hij wijst er onder meer op dat bij een totaal verbod veel meer toezicht nodig is. Ook zijn er in de gemeente twee verkooppunten voor vuurwerk. Die hebben in 2019 een vergunning gekregen die vijf jaar geldig is.

Jonathan Vrijman (EVB) ergerde zich aan het schadebedrag van de afgelopen jaarwisseling. “Dat wordt dan een rustige jaarwisseling genoemd…” Hij wil dat er strenger wordt opgetreden tegen het illegaal afsteken van vuurwerk. Vrijman citeerde een interview in De Schakel met de bezitster van een hulphond. Zijn werd door een toezichthouder van de gemeente vermanend toegesproken over het los laten lopen van de hulphond (wat is toegestaan), terwijl iets verderop jongeren ongehinderd vuurwerk konden afsteken. EVB is tegen aan algeheel vuurwerkverbod, maar voor vuurwerkvrije zones.

Vuurwerktoeristen

Martijn van Meppelen Scheppink (SGP/CU) en Arie Kooyman (GL) zijn voor een vuurwerkverbod in Barendrecht. “Helemaal verbieden geeft maximale duidelijkheid. Dan weet iedereen waar hij aan toe is”, zei Van Meppelen Scheppink. Een alternatief feest voor de bevolking hoeft geen probleem te zijn, denkt hij. “Voor die 28.000 euro schade kan je iets moois organiseren.” Arie Kooyman noemt ook het fijnstof als reden om te kiezen voor een vuurwerkverbod.

Martijn van Mepelen Scheppink wijst erop dat Barendrecht aantrekkelijk kan worden voor Rotterdamse vuurwerkliefhebbers als hier geen verbod komt. “We willengeen vuurwerktoeristen uit Rotterdam die hier vuurwerk komen afsteken. En dat gevaat is zeer reëel.” De burgemeester denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen. “Maar de toekomst zal het leren.”

Wethouder Cees Schaap vreest dat er bij een totaal verbod meer illegale handel in vuurwerk komt.

De burgemeester beloofde in de herfst terug te komen met voorstellen voor de handhaving tijdens de komende jaarwisseling. Hij vraagt bij de gemeente Rotterdam informatie op over hun voorbereidingen.

(De uitzending van de commissievergadering is om 21.45 uur afgebroken, zodat niet alle sprekers te horen zijn geweest.)

Meer berichten