Joep Hompus, Ben Engelen en Leo Harms op de rotonde bij De Kleine Duiker.
Joep Hompus, Ben Engelen en Leo Harms op de rotonde bij De Kleine Duiker.

Geluidsoverlast Kilweg en Leedeweg: 'Net of je in Zwanenburg woont'

Algemeen

BARENDRECHT - Joep Hompus, Ben Engelen en Leo Harms poseren geduldig voor de fotograaf op de rotonde bij De Kleine Duiker. Ondanks het vrij drukke verkeer is een gesprek goed mogelijk. Totdat een aantal motorrijders het nodig vindt om met een oorverdovend lawaai op te trekken en de Leedeweg op te rijden. “Kijk, dat bedoelen we nou”, zeggen de heren.

De Leedeweg en de Kilweg maken deel uit van de rondweg om Barendrecht-Centrum. Aan de zuidkant van de weg ligt het groene deel van de Zuidpolder. Aan de noordkant staan vooral appartementengebouwen. In de wijk Vrouwenpolder is er nog één in aanbouw.

Vijf verenigingen van eigenaren (VVE’s) uit de wijken Ter Leede, Lagewei en Vrouwenpolder dringen nu samen aan op maatregelen tegen de overlast en het gevaar van met name motoren. Er is hierover ook contact met de eigenaar van de huurappartementen langs de Kilweg.
“We vertegenwoordigen meer dan vijfhonderd mensen”, vertelt Joep Hompus. Hij is van de VVE Seinhuiswei 48a.
Leo Harms van de VvE Duykerzight aan de Wesdijkleede heeft twee jaar geleden contact gehad met wethouder Cees Schaap over de geluidsoverlast. Dat heeft nog geen resultaat gehad. Daarom is er onlangs weer een brief naar de wethouder gegaan.
Volgens Hompus en Harms is het ‘normale’ verkeersgeluid al boven de norm. Het gaat hen nu echter om de excessen. “Bovenmatige herrie, gekke toeren zoals op één wiel rijden, maar ook grote snelheden. Naast de bovenmatige geluidshinder hebben we ook gewezen op de veiligheid van fietsers en wandelaars op het naast de Leedeweg gelegen Leedepad. Als het misgaat en een motor schiet daar van de weg af, dan gaat hij dwars door de haag heen. Met alle gevolgen van dien.”
Het geluid van motoren en sommige auto’s gaat volgens de VVE’s duidelijk over de toegestane geluidsnormen heen. Vooral op vrije dagen met mooi weer is het erg, vertelt Leo Harms. “Dan is het net of je in Zwanenburg woont, onder de banen van Schiphol.”

“Is er nu geen manier om die rare gedrag tegen te gaan?”, vragen de vertegenwoordigers van de VVE’s zich af. Ze voelen zich tot nu toe van het kastje naar de muur gestuurd bij de gemeente, de politie en de veiligheidsregio.

In een poging om de zaak in beweging te krijgen, werken de VVE’s aan een petitie waarmee ze na de zomer steun willen zoeken onder de bevolking. Het wordt een verzoek aan burgemeester en wethouders om maatregelen te treffen om de geluidsoverlast tegen te gaan.
Ze hopen op deze manier ook toekomstige bewoners, zoals de mensen die in het nieuwe appartementen in Vrouwenpolder, worden ingelicht over de geluidsoverlast.

Geluidsmeting uit 2016. De in de rode en oranje gebieden is het geluid harder dan de norm die de gemeente Barendrecht hanteert.

Advertenties uit de krant