Er staan borden langs de rondweg.
Er staan borden langs de rondweg.

Maatregelen tegen asociaal rijgedrag

Algemeen

BARENDRECHT – Het college komt met een aantal voorstellen voor het aanpakken van asociaal rijgedrag. Daaronder het versmallen van een deel van de rondweg.

Aanleiding is een motie die de gemeenteraad in november 2020 heeft aangenomen. In deze motie roept de raad het college op om te onderzoeken hoe de geluidsoverlast (als gevolg van asociaal verkeersgedrag) verminderd kan worden. Daarnaast moeten voor een mogelijke aanpak de kosten inzichtelijk worden gemaakt en moet een voorstel worden gedaan voor de dekking van deze kosten.

In november 2020 is door een groep bewoners de petitie ‘Stop de geluidsoverlast op de Kilweg en Leedeweg’ aangeboden aan het college van Barendrecht. In deze petitie met 392 handtekeningen wordt het college verzocht om op de kortst mogelijke termijn effectieve maatregelen te nemen tegen de geluidsoverlast op de Kilweg en Leedeweg.

Piekgeluiden

Naast het gewone omgevingslawaai wordt er steeds meer geklaagd over piekbelasting, vooral door mensen die langs de Kilweg en Leedeweg wonen. De veroorzakers zijn onder meer ‘sportief’ rijdende motorrijders en automobilisten.

“Bewoners van Barendrecht ervaren de overlast van piekgeluiden in toenemende mate. De piekgeluiden zijn dermate hard dat deze een schrikreactie kunnen veroorzaken. Dit heeft directe invloed op het woongenot. Het is minder prettig om buiten te verblijven of de ramen open te zetten. Daarbij is de overlast het grootst op dagen met mooi weer, op weekenddagen en in de avonduren. Dit zijn juist de momenten waarop bewoners thuis zijn, buiten verblijven en de ramen open hebben staan”, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

Het college geeft gesproken met bewoners langs de Kilweg, Leedeweg en Boezemweg. Gebleken is dat het vinden van een oplossing lastig is. De maatregelen mogen immers geen gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid en de functie van de weg. Er is gekozen voor ‘een combinatie van gedragsbeïnvloeding en handhaving’. De Kilweg, Leedeweg en Boezemweg zijn daarbij een pilot voor maatregelen in de hele gemeente.

Borden

Voor de bewustwording zijn zes sets van gele borden langs de rijbaan geplaatst waarmee op een ludieke wijze wordt gevraagd om de overlast te beperken.

Eén rijbaan

In afstemming met de initiatiefnemers van de petitie worden twee voorstellen uitgewerkt. Het eerste is om de Kilweg tussen de Middelweg en Oude Trambaan gedeeltelijk te versmallen naar één rijstrook per richting. Het tweede betreft het aanbrengen van belijning op het wegdek om daarmee het ongewenste verkeersgedrag te beperken. Deze maatregelen worden uitgewerkt op haalbaarheid, veiligheid, effectiviteit en kosten.

In Rotterdam en Amsterdam wordt onderzocht of er geluids-flitspalen kunnen worden geplaats. Dit zou ook een optie zijn voor Barendrecht. Zo kan extra worden gehandhaafd op snelheidsovertredingen en geluidshinder. Voor het plaatsen van een flitspaal moet de gemeente overleggen met de politie en het Openbaar Ministerie. Dat zou dit jaar moeten gebeuren.

Advertenties uit de krant