Leendert Mijnders.
Leendert Mijnders.

Interview Leendert Mijnders (SGP – CU, lijst 3)

Algemeen

BARENDRECHT - Leendert Mijnders is voor de tweede maal lijsttrekker van SCP – ChristenUnie. De twee partijen komen ook bij deze verkiezingen uit met één lijst.

Mijnders heeft altijd in Barendrecht gewoond en zit sinds 2011 in de gemeenteraad. “Ik vind het heel mooi om in het dorp waar ik geboren ben, iets terug te doen”, zo omschrijft hij de reden waarom hij in de plaatselijke politiek is gegaan.

Bouwen en wonen

“We hebben zowel een tekort aanbetaalbare huurwoningen als aan betaalbare koopwoningen. Wat we moeten doen is vooral zorgen dat er nieuwe woningen toegevoegd worden. Dat is soms in strijd met wat je ruimtelijk toe wil staan, als het over hoogbouw gaat”, zegt Leendert Mijnders.

“Barendrecht is een soort dorp. Dus hoogbouw met grote flats in het centrum, dat zien we niet zitten. Maar aan de randen, waar nog ruimte is, bijvoorbeeld bij de Stationstuinen, daar vinden we dat er wel wat hoger gebouwd kan worden. Dat is ook passend in die omgeving.”

Door een voorstel van Tsjimmie Klos (SGP-CU) , zijn er in het plan Stationstuinen 320 extra woningen bijgekomen in de categorie betaalbare koopwoningen. “Dan hebben we het over koophuizen tussen de 200 en 250.000 euro, waar veel behoefte aan is.”

Om het kopen van een woning betaalbaar te maken wil Mijnders kijken naar constructies als erfpacht, duokoop en anti-speculatiebedingen. “Al die constructies willen we inzetten. De zelfbewoningsplicht invoeren voor bestaande woningen ligt genuanceerder. Omdat dan diverse rechten ingeperkt worden. Dat kan niet zomaar.”

SGP-CU wil vooral bouwen voor Barendrechters. “Omdat we niet de ruimte hebben om voor de hele regio het woningvraagstuk op te lossen. Barendrecht is al aardig volgebouwd.”


AGF

SGP-CU is bezorgd over bouwen van de Stationstuinen vlak naast AGF-bedrijven (handelaren in aardappelen, groente en fruit). Verkeer van en naar de woningen moet gescheiden worden van vrachtverkeer van de bedrijven. Er moet voldoende afstand zijn, zodat woningen en bedrijven geen overlast van elkaar hebben.

Leendert Mijnders pleit voor een kenniscentrum voor AGF-sector met een campus. “Wij zijn in Barendrecht de poort naar Europa voor AGF. Maar als we dat op een slimme manier willen vast houden, dan moet je zorgen dat je de vernieuwing die er plaatsvindt samen met het onderwijs een plaats geeft op deze locatie. Anders gaan andere gemeenten en provincies dat doen. Dat betekent dat bedrijven wegtrekken en dat de werkgelegenheid wegtrekt. Dat is niet wat wij willen.”

Huisvuil

Ook Leendert Mijnders merkt onvrede over de inzameling van het huisvuil. “Wij zien dat de ontevredenheid vooral zit bij het ophalen van de wat grotere hoeveelheden tuinafval of het grofvuil. Maar we horen positieve reacties over de ruimte die je hebt in de papiercontainer of het gemak van de groencontainer. Dus het is een wisselend beeld.”

“Als we kijken naar de scheidingspercentages, dan gaan we de goede kant op. Wij vinden het altijd belangrijk om bij te sturen. Maar grote wijzigingen, zoals het afschaffen van afvalcontainers, dat zou echt geldverspilling zijn.”

Duurzaamheid

“Wij willen vooral niet sneller lopen dan de landelijke overheid, maar verduurzaming is wel heel belangrijk”, zegt Leendert Mijnders. Hij vindt dat burgers goed geïnformeerd moeten worden over de mogelijkheden.

Windturbines moeten voldoen aan de eisen die Barendrecht stelt. “Toen de windmolens in Barendrecht ter sprake kwamen was het SGP-CU die het initiatief heeft genomen om een toetsingskader op te stellen. Dat zijn de randvoorwaarden waaronder we windmolens kunnen toestaan. En daar is de hele gemeenteraad het mee eens”, aldus Mijnders.

sgpcubarendrecht.nl

Luister naar het hele gesprek:


Advertenties uit de krant