Cees Schaap: ‘Het gemeentehuis is een heel inefficiënt gebouw’.
Cees Schaap: ‘Het gemeentehuis is een heel inefficiënt gebouw’.

Interview Cees Schaap (VVD, lijst 4)

Algemeen

BARENDRECHT - Vier jaar geleden maakte Cees Schaap een verrassende entree als wethouder. Nu is hij de lijsttrekker van de VVD.

Vijf jaar geleden stopte Schaap als zelfstandig ondernemer. “Ik heb vier maanden thuis gezeten. Daar werd ik niet gezelliger van, zal ik eerlijk bekennen. Toen heb ik een kantoorruimte gehuurd.” Schaap wilde daar louter dingen gaan doen waar hij lol in zou hebben. “Toen kwam de VVD bij me met de vraag ‘We hebben een wethouder nodig’.” Aanvankelijk zei Schaap nee, maar daarna stemde hij toch toe.

“Wie krijgt nu aan het eind van zijn werkzame leven de kans om iets totaal buiten zijn eigen ‘comfort zone’ te gaan doen? Ik had ervaring op hele andere terreinen en veel minder in de lokale politiek.”


Bouwen en wonen

“De VVD is een groot voorstander van betaalbare koopwoningen”, zegt Cees Schaap. “Dat is voor jonge mensen dé manier om eigendom op te gaan bouwen. Maar hier in Barendrecht is het nauwelijks meer betaalbaar omdat het allemaal zo duur is. Dus je moet het gaan zoeken in minder vierkante meters en in de hoogte.”

“De mindere vierkante meters, die zijn geschikt voor jongeren als hun eerste woning en voor ouderen als hun ‘laatste’ woning. Alleen moet je aanpassingen aanbrengen voor de ouderen.”

Waar moeten die woningen gebouwd worden?
“De Stationstuinen gaat lucht geven, maar gaat het probleem zeker niet oplossen. We moeten dus gaan ‘inbreien’ in de bestaande woningbouw.” Het ombouwen van kantoren tot woningen ziet de VVD ook als een mogelijkheid.

Barendrecht zit nu in het Woonakkoord, waardoor ook mensen uit andere regiogemeenten hier recht hebben op een woning. “We zien onze jonge mensen de gemeente verlaten. Vroeger kwamen ze nog weleens terug, maar dat wordt veel minder. Maar als je zorg moet verlenen aan je ouders, dan is het wel fijn als je een beetje in de buurt woont”, zegt Schaap. “We willen gewoon de eigen inwoners kansen bieden. Daarom moeten we uit het Woonakkoord.”

Gemeentehuis

De VVD wil kijken naar de toekomst van het gemeentehuis.

“We hebben corona achter de rug. En we zien niet snel dat de oude situatie terug komt waarbij iedereen altijd naar zijn werk komt. Mensen gaan twee of drie dagen per week thuis werken. Dus we hebben heel veel ruimte die we gewoon niet meer gebruiken”, zegt Schaap.
“Het is een heel inefficiënt gebouw. Qua verwarming en energie is het één van de grootste slurpers in deze gemeente. Je kunt er een aantal dingen mee doen: de maatschappelijke organisaties kunnen erin trekken, je kunt er business units gaan verhuren, je kunt het ook als een ontwikkeling voor nieuwbouw gaan zien. Je zou er ook appartementen neer kunnen zetten, betaalbaar en haalbaar.”

Huisvuil

Als wethouder is Cees Schaap verantwoordelijk voor de inzameling van het huisvuil. Op klachten van inwoners is gereageerd met maatwerk, legt hij uit. “Ik ben nu bezig met een projectje voor de ouderen die echt geen zakken kunnen dragen. Voor de rest hebben we alle verzoeken wel ingewilligd met maatwerk.”

“Wat ik heel vervelend vind is dat mensen nog steeds op social media verkondigen dat dit veel duurder is.” Naar aanleiding van een discussie in de raad zijn de cijfers op een rijtje gezet. “Daar is uitgekomen dat het een miljoen heeft bespaard. En de scheidingspercentages zijn met sprongen omhoog gegaan. Wat mensen zich niet realiseren is dat restafval zo duur is geworden, door belastingen van het Rijk en door hogere prijzen van de markt om het te verwerken. Als we met z’n alles nou een kleine bijdrage leveren, dan hebben we een hartstikke groot resultaat.”

barendrecht.vvd.nl

Luister naar het hele gesprek:


Advertenties uit de krant