Céline en cliënt Liesbeth tijdens het uitstapje naar de Pannekoe in Ridderkerk op de Veranderdag van Stichting Present.
Céline en cliënt Liesbeth tijdens het uitstapje naar de Pannekoe in Ridderkerk op de Veranderdag van Stichting Present.

Mensen Maken Barendrecht (34): Céline de Vries

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. Ook na 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – laten we in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. 

Vandaag is dat Céline de Vries (15), vrijwilliger bij Stichting Present.

Wat doe je?

“Vandaag ging ik met andere vrijwilligers een uitstapje maken met een groep bewoners van een begeleid wonen locatie van Humanitas. Vanmorgen hebben we tijdens de koffie kennis gemaakt met de bewoners en hun begeleiders in hun woonkamer op de Concertweg. Daarna zijn we in taxi’s naar de Pannekoe gegaan. Aan tafel hebben we veel lol gehad met elkaar. Na de pannenkoeken hebben we een rondje door de kinderboerderij gemaakt en tot slot heb ik de bewoners weer in de taxi naar huis begeleid. Dit was een van de elf projecten tijdens de jaarlijkse Veranderdag van Stichting Present.”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

“Ik zit in 4VWO van de Guido de Brès in Rotterdam. Wij moeten een maatschappelijke stage lopen, waarin je ervaart wat ‘verantwoordelijkheid nemen voor de maatschappij’ kan inhouden. In het najaar heb ik meegedaan aan de Diacodoe, een projectdag van Present met kerkelijke jongeren. We maakten toen kerstkransen met mensen met een beperking. Dat deed ik samen met mijn zus. Zij tipte me om Present te vragen of ik mijn maatschappelijke stage via Present mocht invullen en toen heb ik contact opgenomen met coördinator Esther Dost. Zij zorgt voor diverse opdrachten. Ik heb een paar keer boodschappen gedaan voor een oudere mevrouw. Dan kreeg ik een lijstje en contant geld en kwam terug met de tas boodschappen. Bij die taak had ik een-op-een contact met de mevrouw, dat past goed bij me. Het is fijn dat ik bij Present verschillende taken krijg, zodat ik kan ontdekken waar mijn talent ligt. Sommige klasgenoten hebben stages waarbij ze de hele tijd op één locatie hetzelfde doen. Ik vind deze variatie prettig.”

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

“Door de inzet van vrijwilligers kunnen de bewoners zo’n uitstapje beleven. Hun grote enthousiasme raakt me. Wat voor ons iets heel gewoons is, ergens pannenkoeken eten, is voor hun buitengewoon. Het is lang geleden dat ik zelf in een kinderboerderij was. Ik leer hier meer over de belevingswereld van deze bewoners.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

“Ik vind het bijzonder om te merken hoe nieuwsgierig de cliënten naar mij zijn. Een bewoner vroeg vanmorgen waar ik woonde en kwam er na de pannenkoeken nog eens op terug. Als vrijwilliger word je gelijk opgenomen in de groep.”

Informatie

Present bouwt bruggen tussen mensen die zich willen inzetten voor de ander en mensen die bij die hulp gebaat zijn. Vrijwilligerswerk via Present kost je in principe eenmalig een dag of een dagdeel. Meer niet. Je zit nergens ‘aan vast’. Wil je zelf ervaren hoe je in een dag het verschil kunt maken? Mail naar info@presentbarendrecht.nl of bel Esther Dost: 06-82917424.
Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank: www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

Advertenties uit de krant