Het afvalaanbiedstation van de gemeente.
Het afvalaanbiedstation van de gemeente.

Afval scheiden in Barendrecht ‘moet een beetje leuk worden’

Algemeen

BARENDRECHT - Het stoppen van het variabel tarief bij de inzameling van huisvuil (‘betalen per klepbeweging’) zal er dit jaar en volgend jaar voor zorgen dat mensen minder goed hun afval scheiden. De kosten van de verwerking stijgen dan. Het stoppen van het variabel tarief werd maandag besproken door de raadscommissie financiën.

Financiële prikkel

Elco Jongeneel (VVD) verwacht dat het wegvallen van de financiële prikkel ertoe zal leiden dat mensen hun afval minder goed zullen scheiden.

Arno Schippers (CDA) vindt de verandering van beleid riskant. Hij verwacht de burger uiteindelijk de rekening gaat betalen. Arie Kooijman (GL) verwacht dat ook. “Het is niet meer de vervuiler die betaalt, maar we gaan met z’n allen betalen voor de vervuiler”, zo vatte Marcel van Prehn samen.

Miranda Mes (EVB) ziet uit naar een beleid zonder variabel tarief. “We moeten bewoners verleiden tot gedragsverandering, omdat ze ervan overtuigd raken dat we anders met afval moeten omgaan.”

“Afval scheiden moet een beetje leuk worden. En dat kan als je de burgers erbij betrekt in plaats van ze op de kast jaagt”, aldus Mes.

Wethouder Dirk Vermaat wees op de snelheid waarmee het vorige college het afvalbeleid in 2019 heeft ingevoerd. “We moeten het anders gaan doen. We moeten het draagvlak onder het afvalbeleid weer terugkrijgen.” Zo denkt hij het scheidingspercentage weer omhoog te kunnen krijgen. Maar de raad moet nog tot na de zomer wachten op een concreet plan. Dit tot ergernis van de oppositiepartijen.

Arie Kooijman (GL) wees erop dat het wethouder Vermaat in een vorige periode niets gelukt om het draagvlak voor afvalscheiding te verhogen.

Pasje blijft

Ook na het afschaffen van het variabel tarief, blijft het afvalpasje geldig. Wethouder Vermaat wees erop dat in het verleden bedrijven hun afval in de vuilcontainers hebben gedumpt. “Met de handhaving van het pasje wordt voor een groot deel het misbruik voorkomen.”

1,2 miljoen

Het stoppen met het variabel tarief gebeurt met terugwerkende kracht sinds 1 januari. Aan het eind van het jaar zou er bij de inwoners een rekening in de bus vallen. Die komt niet. Dat scheelt de gemeente 1,2 miljoen aan inkomsten.

“Dat er kosten verbonden zijn aan de wijziging van het beleid, dat is duidelijk. Maar we moeten ze niet overdrijven”, relativeerde wethouder Vermaat.

Wethouder Van der Linden deed laconiek over de 1,2 miljoen. Deze wordt verwerkt in de tweede tussenrapportage van dit jaar. Daar zitten wellicht ook wat meevallers in. Bovendien heeft het nieuwe college 6 miljoen euro vrijgemaakt, waar nog geen concrete plannen voor waren. “Het is echt een actie van Sinterklaas”, reageerde VVD’er Jongeneel. Volgens Arie Kooijman (GL) wordt de 1,2 miljoen ‘over de balk gegooid’.
Miranda Mes kondigde aan dat de fractie van EVB nog gaat bespreken over er zo goed met de 1,2 miljoen wordt omgegaan.
Op 5 juli staat dit voorstel op de agenda van de gemeenteraad.

Advertenties uit de krant