Wethouder Lennart van der Linden en zijn begrotingskoffertje.
Wethouder Lennart van der Linden en zijn begrotingskoffertje. Foto:

Gemeenteraad stemt in met begroting

Algemeen

BARENDRECHT – De gemeenteraad heeft dinsdag de gemeentebegroting voor 2023 goedgekeurd. De begroting, ter waarde van 132 miljoen euro, werd met algemene stemmen aangenomen.

door Arco van der Lee

Er werd ook gestemd over het Meerjarenprogramma ‘Barendrecht Werelddorp 2022 – 2026’. Daar stemden CDA, GL, SGP/CU en VVD (een minderheid van de raad) tegen, omdat er geld wordt gereserveerd voor ideeën waar nog geen doorgerekend plan voor is. Bovendien mist GL een langetermijnvisie bij het college.

Wethouder Lennart van der Linden (EVB, financiën) waarschuwde dat we in onzekere tijden leven. “Een economische crisis kan snel ontstaan.” Maar, voegde hij eraan toe, Barendrecht heeft voldoende reserves, ambities kunnen eventueel worden bijgesteld en er is nog ruimte om belastingen en heffingen te verhogen. “De gemeente Barendrecht staat er structureel financieel solide voor”, aldus Van der Linden.

Kledingbank en Voedselbank

Zowel de Kledingbank als de Voedselbank hebben het moeilijk. De oppositie diende de motie ‘Help de Kledingbank de winter door’ in. De PvdA stelde voor om de Voedselbank tijdelijk een ontheffing te verlenen van het betalen van huur.

“Tijdens de crisis zijn dit belangrijke instellingen voor onze inwoners”, erkende wethouder Margo Stolk (EVB, vastgoed). Zij beloofde zelf op korte termijn met een voorstel te komen voor de gebouwen en het energieverbruik. Ze wil echter geen precedent scheppen. Bovendien wees ze erop dat de Voedselbank ook klanten heeft uit Albrandswaard en Hendrik-Ido-Ambacht.

Lydia Verkade (SGP/CU) hield een hartstochtelijk pleidooi voor de Kledingbank. Deze heeft nooit subsidie aangevraagd bij de gemeente. Door de gestegen energiekosten kan het slecht geïsoleerde pand aan de Talmaweg nauwelijks meer worden verwarmd. Alleen in de keuken brandt nog een kachel. “Ik kan de mensen toch niet in de kou hun brood laten opeten?”, zei de directeur tegen Verkade. “Nu de nood hoog is, vragen ze om onze hulp”, aldus Lydia Verkade.

Miranda Mes (EVB) vroeg zich af of de wethouder wel de urgentie beseft van de problemen van de Kledingbank en de Voedselbank.
Cees Schaap (VVD), zelf oud-wethouder, wist te vertellen dat de Voedselbank eigenlijk een vloeistofdichte vloer zou moeten hebben. ‘Wij vragen ze nog steeds huur voor een paar containers.”

Wethouder Stolk verzekerde dat er bij de gemeente aan de zaak gewerkt wordt. Ze wil volgende week resultaat zien. Bovendien hebben de wethouders Stolk en De Hoop (partijloos, welzijn) op 18 november een gesprek met de besturen van de Voedselbank en de Kledingbank. . Dit naar aanleiding van een eerder motie van de gemeenteraad over de huisvesting van de twee instellingen. “We laten ze niet in de kou staan”, verzekerde wethouder Stolk.

De motie ‘Help de Kledingbank de winter door’ werd door de hele gemeenteraad gesteund. De motie om de Voedselbank ontheffing van de huur te verlenen, kreeg alleen de steun van de oppositie en werd afgewezen.

Flexwoningen

De gemeente is op zoek naar plekken waar flexwoningen kunnen worden geplaatst. Dat vertelde wethouder Lennart van der Linden.
Barendrecht heeft zich gemelde bij minister Hugo de Jonge, die 2000 flexwoningen wil uitgeven. “Wij zijn in de race voor een perceel”, zei de wethouder. Hij hoopt op zo’n veertig woningen. Ze kunnen snel worden geplaatst.

Woningen Middenbaan

Er moeten meer woningen komen boven de winkels op de Middenbaan. Het college moet daarover in gesprek gaan met de eigenaren van de winkels, vinden D66, VVD, PvdA, SGP/CU en CDA.
“Dit voeren we al uit sinds 2015”, reageerde wethouder Dirk Vermaat (EVB, volkshuisvesting). Hij somde op dat er woningen zijn gebouwd boven het Kruidvat, naast Pearle en op de plaats van Intertoys. “We gaan daar gewoon mee door.” Met de stemmen van EVB tegen werd de motie als overbodig afgewezen.

Jongerenraad

Verschillende partijen vroegen aandacht voor de jongerenraad, die in oprichting is. De oppositiepartijen (met uitzondering van GL) stelden voor om volgend jaar 3000 euro op de begroting te zetten voor de jongerenraad. De hele oppositie is bang dat er te weinig individuele jongeren zijn die zich willen inzetten voor de jongerenraad. Daarom stelden ze voor om ook organisaties ‘zoals jeugdsport, scouting, kerken, leerlingraden van scholen, jeugd harmonie of politieke jongerenorganisaties’ te laten deelnemen aan de jongerenraad.

Wethouder Miranda de Hoop (partijloos) staat positief tegenover de jongerenraad. “We moeten de stem van jongeren mee laten tellen bij het opstellen van het gemeentelijke beleid”, zei ze. Ze gaat graag met de initiatiefnemers in gesprek. Aan het beschikbaar stellen van een budget is ze nog niet toe. “Laten we eerst afwachten wat de plannen zijn.”
EVB wil eerst eens een bijeenkomst met de jongerenraad, om te horen wat de plannen zijn. Beide moties werden niet gesteund door EVB en redden het daarom niet. Maar het contact tussen de jongerenraad en de gemeente is gelegd.

Hondenbelasting

D66, VVD en SGP/CU dienden een motie in voor het afschaffen van de hondenbelasting.
Wethouder Lennart van der Linden kondigde aan dat er een belastingnota komt, waarbij alle verschillende gemeentelijke belastingen bekeken worden. Bovendien werkt wethouder Dirk Vermaat aan een vernieuwing van het hondenbeleid. Een motie om nu de hondenbelasting af te schaffen werd daarom door het college ontraden. De motie werd door de indieners ingetrokken.

EVB, VVD en CDA dienden een andere motie in over de hondenbelasting: ‘Van blaftax naar kwispeltax’. Ze willen dat de opbrengst van de hondenbelasting wordt ingezet voor goede voorzieningen voor honden. Bij de voorjaarsnota van 2024 moet er een nieuw hondenbeleid aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Met de stemmen van EVB, VVD, CDA en GL werd de motie aangenomen.

50 kilometer op de rondweg

Miranda Mes (EVB) wilde uitleg van wethouder Vermaat over zijn uitspraken van vorige week, dat er op de rondweg een maximum snelheid van 50 kilometer per uur zou worden ingevoerd.
Er ligt nog absoluut geen besluit over deze zaak, verzekerde de wethouder. Hij komt met een plan, maar het is daarna aan de raad om een besluit te nemen. Hij waarschuwde dat het weren van vrachtverkeer ‘geen makkelijk onderwerp’ is.

Sporthal De Driesprong

Er wordt gewerkt aan plannen om sporthal De Driesprong te vervangen door nieuwbouw. Wethouder Stolk is in gesprek met de gebruikers van de verouderde hal.

Trefpunt

Miranda Mes (EVB) vroeg hoe het ervoor staat met ’t Trefpunt. Nog voor de verkiezingen is besloten dat deze oude school gerenoveerd wordt.

Wethouder Dirk Vermaat kon meedelen dat de tekeningen voor de renovatie gereed zijn. Ook de harmonie is blij met het resultaat. Het heeft even geduurd voordat er een bedrijf was gevonden dat een plan kon maken voor de klimaatbeheersing, maar dat is nu gelukt. Het onderzoek naar de klimaatbeheersing is in december klaar. Daarna wordt het plan gepresenteerd. Het is dan ook duidelijk hoeveel het gaat kosten.

Aquarendrecht

Het idee van EVB om in het bouwdok van Rijkswaterstaat aan de Oude Maas het recreatiegebied Aquarendrecht te ontwikkelen, blijft de hoon oproepen van de meeste oppositiepartijen. VVD, D66, SGP/CU, CDA en GL dienden een voorstel (amendement) in om de 70.000 euro die voor het plan is gereserveerd, uit de begroting te schrappen. Het gebied is immers van Rijkswaterstaat, die het terrein de komende jaren nodig zou hebben. Rijkswaterstaat wil hier volgens Marcel van Prehn (D66) aan de Keizersveerbrug werken.
Cees Schaap (VVD) wil van het college een intentieverklaring zien met een handtekening van Rijkswaterstaat erop. “Dan weten we waar we aan toe zijn.”

Wethouder Lennart van der Linden betoogde dat de behoefte aan recreatiegebieden toeneemt als de Stationstuinen worden gebouwd. Hij is in gesprek met Rijkswaterstaat en hoopt op samenwerking. “Als het wel kan, dan willen we een beetje handgeld hebben om er mee aan het werk te gaan.” Hij ziet ook het tijdelijk gebruik van het terrein als een mogelijkheid, in de jaren dat Rijkswaterstaat het bouwdok niet nodig heeft.

Tina Jakoeb (PvdA) liet zich als enig lid van de oppositie overtuigen door de wethouder. Arie Kooyman (GL) zou het geld liever gebruiken om bestaande groengebieden te onderhouden.

BAR organisatie

De oppositiepartijen zijn niet enthousiast over de ‘ontvlechting’ van de BAR-organisatie. Dit gaat naar schatting 4,3 miljoen euro kosten. “Het is de vraag of de belangen van de Barendrechtse burger hiermee gediend zijn. Dit geld kan op een betere manier besteed worden”, zei Arno Schippers (CDA). Hij vreest dat dienstverlening aan de inwoners in gevaar komt.
Omdat er nog geen uitgewerkt plan ligt, wil Leendert Mijnders (SGP/CU) hier NU nog geen 4,3 miljoen euro voor reserveren.

Cees Schaap (VVD) beschuldigt het college van ‘slecht werkgeverschap’. Hij vindt dat de gemeenteraad te beperkt wordt geïnformeerd. Tina Jakoeb (PvdA) is bang dat door het uiteenvallen van de BAR kwetsbare mensen worden geraakt. Bijvoorbeeld Barendrechters die gebruik maken van een voorziening in Ridderkerk.
Arie Kooyman (GL) vindt het schadelijk dat de kennis binnen het ambtenarenkorps nu verdeeld wordt over drie organisaties.

EVB-fractievoorzitter Miranda Mes prees wethouder Margo Stolk voor haar voortvarend handelen bij de ontvlechting van de BAR-organisatie. “Zo blijft de periode van onzekerheid voor de medewerkers zo kort mogelijk.”

De drie BAR-gemeenten komen samen met een plan van aanpak, beloofde wethouder Stolk. Ze prees het personeel. “Die mensen zetten zich met ziel en zaligheid in voor het algemeen belang.”

Toekomst

Arie Kooyman (GL) is niet positief gestemd over de komende jaren. “Het lijkt erop dat Barendrecht wordt bestuurd op verkiezingsslogans die bij een deel van onze inwoners goed in het gehoor liggen, maar waar geen onderbouwing of plannen onder liggen. Voor de korte termijn klinkt het goed, maar het is schadelijk voor de lange termijn om maar geen groter woord te noemen.”
Miranda Mes (EVB) ziet dat anders. Zij constateert dat de bestuurscultuur in Barendrecht is verbeterd. Ze omschrijft die als ‘constructieve politiek zonder uitsluiting’.

Advertenties uit de krant